Zoek je in het groenteschap naar een paprika, recht van het land? Dan is de kans groot dat er een plastic verpakking omheen zit. Maar dat plastic is toch juist vervuilend? De Keuringsdienst zoekt uit waarom de paprika zo’n plastic jasje draagt. 

De paprika die ademt

Fabrikanten zoeken continu naar manieren om plastic verpakkingen te vervangen. Zo zijn plastic broodsluitingen vaak al vervangen door karton en vind je steeds vaker herbruikbare zakjes bij het groente- en fruitschap. Maar kijk je naar de paprika, dan zie je toch regelmatig een plastic verpakking eromheen. En dat is voor een reden. 

Deze plastic verpakking zorgt ervoor dat de groente een stuk langer vers blijft. Het zuurstofgehalte blijft erin gelijk en ook is de paprika beschermd tegen deukjes. Bovendien droogt de vruchtgroente een stuk minder sneller uit, waardoor die minder snel bederft. Maar is zo’n plastic verpakking niet ontzettend schadelijk voor het milieu? 

In de kliko 

Hoewel de productie van plastic slecht is voor het milieu, weegt dit niet op tegen de hoeveelheid groente die in de kliko belandt als er geen plastic omheen zit. Volgens Milieu Centraal is de milieu-impact van groente produceren namelijk hoger dan die van een plastic verpakking. Het is dan wel handig om dit plastic na gebruik te scheiden van de rest van je afval. 

Koopdatum vs. eetdatum 

Is het dan dus echt altijd beter om een paprika mét plastic verpakking te kopen? Dat ligt eraan wanneer je de paprika gaat opeten. Als je weet dat je diezelfde dag of de dag erna de paprika helemaal gaat opeten, dan is het prima om een paprika zonder plastic verpakking te halen. 

Maar moet de paprika nog een tijdje op de groenteschaal liggen? Dan doe je er goed aan om een ingepakte paprika te kopen, omdat je er de bederfdatum mee uitstelt. 

Zin in seizoensgroente recepten met paprika?

Download hier recepten voor pasta, flammkuchen en een salade.

paprika seizoensgroente recepten