Het lijken twee tegenpolen: geloof en wetenschap. Maar laat nou de Belgische priester Georges Lemaître de grondlegger van de Big Bang theorie zijn en het Vaticaan al sinds 1774 een wetenschappelijk observatorium hebben. Museum Catharijneconvent laat in de tentoonstelling 'De schepping van de wetenschap' zien dat de wereld van het ‘hoe’ en de wereld van het ‘waartoe’ meer verbonden zijn dan je zou denken.

Vaticaanse Sterrenwacht

Net buiten Rome in het plaatsje Castel Gandolfo staat in de tuinen van de pauselijke zomerpaleizen een negentiende-eeuws observatorium. Vanwege lichtvervuiling staat de huidige Vaticaanse Sterrenwacht, sinds 1993 in Arizona (VS), in Gandolfo wordt enkel nog data bestudeerd.

'God omvat alles en is bovenal een God van liefde.’

Fr. Gabriele Gionti

Gabriele Gionti, jezuïet, wetenschapper en vicedirecteur van de Vaticaanse Sterrenwacht, leidt ons rond door het observatorium. Hij is gespecialiseerd in kwantumfysica en de oerknal. Op de vraag of de oerknal een reactie is van God zegt hij: ‘Als je iets niet weet, betekent het niet direct dat het God is, dan wordt het een God van gaten. We weten niet of er voor de oerknal, eerdere oerknallen zijn geweest. God omvat alles en is bovenal een God van liefde.’ 

Fr. Gabriele Gionti in de Vaticaanse Sterrenwacht
Fr. Giuseppe Lais, kijkt door de Carte du ciel telescoop,  z.d. Vaticaanstad, Specola Vaticana

Moeder Aarde

Tijdens het verblijf op onze Moeder Aarde houden tal van vragen ons bezig. Het is diezelfde Moeder Aarde die om de zon draait, al dacht men lang dat dit niet zo was. Toen de Poolse wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus dit begin 16e eeuw beweerde, werd dit door de Kerk enkel beschouwd als wiskundige fictie. Het was Galileo Galilei (1564-1642) die een eeuw later de bewering van Copernicus onderbouwde, dat de aarde om de zon draaide en niet andersom. Dat leverde Galilei huisarrest en een puclicatieverbod op en hij werd gezien als een afvallig gelovige. 
 

'Galilei is het symbool geworden voor de vijandige relatie tussen wetenschap en religie.'

Drie-en-een-halve eeuw later, in 1992, bood paus Johannes Paulus II excuses aan Galilei aan en erkende hem weer als gelovig mens en wetenschapper. Het Vaticaan kon er niet meer omheen, dat Galilei tóch gelijk had. Galilei is het symbool geworden voor de vijandige relatie tussen wetenschap en religie. De ontwikkelingen van de wetenschap in West-Europa zijn niet te begrijpen zonder de kennis over de invloed van het Christendom.
 

Nicolaas Copernicus, Galileo Galilei en Johannes Paulus II

Oerknal

Maar er is ook het minder bekende verhaal van de Belgische priester, wiskundige en astronoom George Lemaître. Hij ontdekte in 1927 dat het heelal uitdijt en dus ook een beginpunt moet hebben: de oerknal. Voor sommige gelovigen een bom onder het Bijbelse scheppingsverhaal. Niet voor Lemaître; hij zegt in een interview:’ Als je eenmaal ziet dat de Bijbel geen wetenschappelijk tekstboek blijkt te zijn, verdwijnt de oude controverse ‘. De Bijbel gaat voor Lemaître over het heil.

George Lemaître

Op de tentoonstelling 'De schepping van de wetenschap' in Museum Catharijneconvent is één van zijn notitieboeken te zien. Het begint met aantekeningen van een geestelijke retraite. Het midden bevat een aantal lege pagina’s en achterin staan wetenschappelijke berekeningen. 
Deze teksten staan dus in hetzelfde boekje en  zo was het ook in Lemaîtres leven. Een mooi voorbeeld hoe de relatie tussen religie en wetenschap ook dynamisch kan zijn.

de schepping van de wetenschap newtoniaanse spiegeltelescoop. Foto: Mike Bink

Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent laat in de tentoonstelling De schepping van de wetenschap (t/m 2 juni 2024) zien dat de wereld van het ‘hoe’ en de wereld van het ‘waartoe’ meer verbonden zijn dan je zou denken.  

De tentoonstelling schetst een beeld aan de hand van wetenschappelijke instrumenten en zeldzame boeken van wel eeuwen geleden en ook hedendaagse kunst. In een blauwe ruimte wordt de blik van de bezoeker naar boven, naar het heelal geleid. De tweede ruimte kleurt rood en voert de blik naar binnen, naar het lichaam. Vervolgens komt de bezoeker in het groen en is de blik naar buiten, de natuur en tenslotte is er de blik naar beneden, naar de aarde. Hier is de ruimte passend bruin. 

Meer informatie over de tentoonstelling, kijk op de website van Museum Catharijneconvent

KRO-NCRV Webredacteur Mark van Vliet bezocht met Museum Catharijneconvent de pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo.

Luister naar de Kloostercast

Laat je inspireren door een levenslange zoektocht naar een zinvol leven en vind rust in de hectiek van het moderne bestaan.

banner_2024_kloostercast
Schepping van de wetenschap