KRO-NCRV maakt een speciale radio-uitzending waarin de problematiek van alleenreizende minderjarige asielzoekers in kaart wordt gebracht. Presentator Benji Heerschop ontvangt gasten die meelopen met De nacht van de vluchteling en gaat in gesprek met één van de makers van The mind game, een nieuwe documentaire over jonge vluchtelingen.

De aanleiding voor de uitzending is de KRO-NCRV documentaire The mind game, die wordt uitgezonden op 21 september op NPO2. Hierin zien we Sajid Khan Nasiri die wordt gevolgd op zijn gevaarlijke reis door Europa op zoek naar een veilig bestaan. The mind game is het vervolg op de bekroonde documentaire Shadow Game.

Psychische uitdaging

In The mind game wordt de alleenreizende minderjarige Sajid Khan Nasiri (SK) gevolgd op zijn gevaarlijke reis door Europa op zoek naar een veilig bestaan. Op veerkracht en doorzettingsvermogen bereikt Sajid na twee jaar uiteindelijk Brussel.

Eenmaal in een veilig land aangekomen begint vaak een psychische uitdaging voor de minderjarige asielzoekers. Zo wordt er aan SK’s minderjarigheid getwijfeld en heeft hij stress over de leeftijdstest die hij moet ondergaan. Een lichtpunt voor SK is zijn buddy ‘Uncle Belgium’, die met hem ook leuke dingen doet en hem steunt in moeilijke tijden. Dit herkent vluchteling Amjad Almatni. Hij vertelt in de radio-special waarom een buddy zo belangrijk voor hem is geweest.

Buddy to Buddy 

In Nederland koppelt vrijwilligersorganisatie Buddy to Buddy nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan stadsgenoten. Zo worden nieuwkomers wegwijs gemaakt in hun nieuwe omgeving en leren inwoners wie hun nieuwe buren zijn.

Het programma van de radio-special

  • Els van Driel, één van de maaksters van The mind game vertelt over de problematiek van minderjarige alleenreizende vluchtelingen.

  • Win Zhoa maakte een reportage met Sajid Khan Nasiri en zijn buddy Alain ‘Uncle Belgium’.

  • Willemijn Voorham, de oprichter van Buddy to Buddy vertelt over het ontstaan van het project en heeft mooie verhalen van opvallende buddy-koppels. 

  • Amjad Almatni is een vluchteling die vertelt waarom een buddy zo belangrijk voor hem is geweest. Als vluchteling weet hij namelijk maar al te goed hoe het is om eenzaam te zijn. In 2018 vluchtte Amjad samen met zijn vader naar Nederland. Via asiezoekerscentra in Ter Apel, Zutphen en Arnhem kwam hij uiteindelijk in Amsterdam terecht. Al snel merkte hij dat het heel eenzaam was om als jonge jongen in een vreemd land terecht te komen. De jonge Syriër zet zich in voor eenzame jongeren in de stad. 

  • 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Daarom zullen op zaterdag 17 juni mensen een lange wandeling maken tijdens De nacht van de vluchteling. Furkan zal samen met vrienden van Buddy to Buddy van Nijmegen naar Arnhem gaan lopen, een wandeling van 40 km. Wij zullen hem bellen tijdens de uitzending en vragen naar zijn motivatie.

KRO-NCRV Radio pop-up The mind game is op zaterdag 17 juni van 21.00 tot 22.00 uur op NPO Radio1. 

Meer over Buddy to Buddy

Buddy to Buddy koppelt vluchtelingen en hun stadsgenoten aan elkaar op basis van gelijkwaardigheid. Contact maken, elkaar leren kennen en ondanks cultuurverschillen verbinding aangaan met behoud van eigenwaarde is hierin een groot deel van de oplossing. Verbindingen en vriendschappen zorgen voor begrip en wederzijdse integratie. Want, bekend maakt bemind.

Sajid Khan Nasiri  in The mind game