Achter de Dijken hoogst gewaardeerde NPO2 titel van 2019

Uit het NPO jaarverslag van 2019 blijkt dat de kijker het tweede seizoen van Achter de Dijken enorm gewaardeerd heeft. De serie krijgt maar liefst een 9,2, een prachtig cijfer waar we heel trots op zijn. En helemaal omdat deze reeks in het teken stond van het belangrijke thema Vrijheid.

Leo Blokhuis maakte een reis door de vrijheidsgeschiedenis van ons land. Hij belichtte de vrijheidsdrang van dit kleine landje aan de Noordzee, maar schuwde ook de schaduwkanten niet.

De meeste indruk maakte misschien wel de laatste aflevering: Monument voor de Vrijheid. Een ode aan de laatste generatie die de oorlog heeft meegemaakt. Den Haag, Loenen, Nijmegen.

Er loopt een lijn door Nederland van plaatsen waar iedere dag een stil ritueel plaatsvindt. Iedere dag wordt hier stil gestaan bij de gruwelen van de oorlog. Door een bladzijde om te slaan met namen van oorlogsslachtoffers, of door veteranen die elke avond zwijgend een mars lopen.

Toen de serie gemaakt werd, had niemand kunnen vermoeden, hoeveel extra betekenis de stilte zou krijgen. Kijkers dank je wel!

Terugkijken kan hier: https://www.kro-ncrv.nl/programmas/achterdedijken