bodar

Het christendom bloeit

6 oktober 2015

Bekijk

Recente uitzendingen

Keizer Constantijn 6 oktober 2015
Keizer Constantijn 29 september 2015

Bodar op zoek naar Benedictus

Bodar op zoek naar Benedictus, vader van monniken.’ Dat is de titel van een nieuw vierluik dat vanaf zaterdag 5 september (17.50 uur) door RKK televisie wordt uitgezonden op NPO 2. Priester/kunsthistoricus Antoine Bodar bezoekt hiervoor diverse abdijen in Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Op deze manier laat hij de kijker delen in zijn kennis over de Heilige Benedictus, het monnikendom in het westen, de geschiedenis van de Benedictijnen en de Cisterciënzers en de betekenis van dit contemplatieve kloosterleven in de huidige tijd.

De heilige Benedictus van Nursia (480 – 547) is de stichter van de naar hem genoemde monnikenorde. Zijn geestelijke nalatenschap is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van Europa na de val van het West-Romeinse Rijk. Zijn kloosterregel, de grondslag voor andere orden, heeft door de eeuwen heen miljoenen mensen geïnspireerd, zowel binnen als buiten de Rooms-katholieke Kerk. Benedictus (Latijn voor ‘gezegende’) is de beschermheilige van Europa.

Bodar: “Kenmerkend voor Benedictus is zijn mildheid. Die staat garant voor een evenwichtige spiritualiteit. Je moet mensen niet overbelasten maar ook niet onder belasten”. Het is daarom ook deze regel die de leidraad voor de serie is. “Werken en bidden zijn in evenwicht. Benedictus vond dat monniken altijd hun verstand moesten blijven gebruiken en in niets moesten overdrijven. Hij hield van harmonie in elk hart.”

 

 

Bodar in het Heilige Land

Zo heet een vierdelige programmaserie die RKK-televisie vanaf 21 maart om 17.50 uur op NPO 2 brengt. Aan de hand van evangelieteksten vertelt priester en kunsthistoricus Antoine Bodar het levensverhaal van Jezus Christus. Opnamen hiervoor werden gemaakt in augustus 2014 (Noord-Israël) en januari 2015 (Jeruzalem en Bethlehem). Het resultaat is een reis langs de belangrijkste heilige plaatsen. Aflevering 1 gaat over de geboorte van Jezus, aflevering 2 over zijn openbare leven, aflevering 3 over het lijden van sterven van Jezus en aflevering 4 sluit de serie af met de verrijzenis.

Bodar door het land van Franciscus

In een driedelige televisieserie gaat Antoine Bodar op zoek naar de wortels en de sporen van deze heilige. Hij doet dat precies één jaar na de pauskeuze. Bodar reist daarvoor naar de Italiaanse streek Umbrië, waar Franciscus woonde en werkte. Bovendien is het een gebied waar natuur en spiritualiteit moeiteloos samensmelten.

Over het programma

Bodar en de droom van Constantijn

Antoine Bodar gaat in Italie op zoek naar de sporen van Keizer Constantijn. We volgen hem in Rome, Milaan en Trier en bezoeken de kerken die hij heeft gebouwd, de plekken waar hij is geweest. Hoe heeft het Christendom van een klein maar sterk geloof kunnen opbloeien naar de wereldgodsdienst die het nu is, en welke rol speelde Keizer Constantijn daarbij?

Bekijk de uitzendingen

Lees verder