Vorig jaar vertelde de Canadese boer Riks, bekend van Boer zoekt vrouw, over de ziekte en sterfte onder zijn koeien. Hij ging op zoek naar de oorzaak en al gauw stuitte hij op het winterrantsoen van het vee.

Zijn vermoeden was dat de resten bestrijdingsmiddelen en het genetisch gemodificeerde maïs in het voer de koeien ziek maakten. Hij neemt een groot besluit om het voer van zijn koeien grotendeels zelf te gaan verbouwen, zodat hij niet langer afhankelijk is van aangekocht voer. Yvon hoort via een videobelverbinding dat hij erg goed nieuws heeft: op wonderbaarlijke wijze is zijn veestapel weer gezond. Riks en zijn vrouw Nicole hebben alle vertrouwen in de nieuwe weg die ze ingeslagen zijn.

Yvon gaat op onderzoek uit en wil meer te weten komen over de Jerseymelk die haar eigen koe Suus geeft. Van Jan Dirk en Peter hoort ze dat deze melk zeer geschikt is om kaas van te maken. Ook vertellen Jan Dirk en Peter over de enorme ommezwaai die ze als boeren hebben gemaakt. Veertien jaar geleden besloten ze geen antibiotica meer bij hun vee te gebruiken en op een natuurlijk efficiënte manier te gaan werken.

In de vorige aflevering maakten we kennis met de familie Harkink. Yvon praat nu verder met ze over hun plannen en hoort hoe Ronald hulp kreeg van een agrarisch coach toen hij even niet meer wist hoe hij verder moest. Voor zoon Luuk van 13 jaar is het al jarenlang duidelijk; hij zal boer worden en het familiebedrijf voortzetten, waar ter wereld dat bedrijf ook mag staan.

Onze boerderij, zondag 13 september, 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.