Afleveringen

Ilse Viergever

Zaterdag 22 juli 2017

Als Ilse Viergever moeder wordt van een dochter, Kim, staat haar hele leven op z'n kop. Ze weet niet hoe ze met de baby moet omgaan en óók nog het huishouden draaiende houden. Ze draait zo door dat ze tijdelijk wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze zou een postnatale depressie hebben. Pas als Kim één jaar wordt en begint te praten, kan Ilse voor het eerst genieten van haar kind: 'Ik voelde zoveel liefde voor Kim en ook voor het eerst écht contact'.


Dan begint Kim vreemd gedrag te vertonen. Ze krijgt driftbuien, krijst om niks en maakt weinig contact met andere kinderen. Na onderzoek krijgt ze de diagnose klassiek autisme. Ilse leest alles wat los en vast zit over autisme om zo haar dochter te begrijpen, maar tot haar verbijstering begrijpt ze opeens ook veel meer over zichzelf: 'Ik zag mijn eigen leven voorbijkomen'. Ilse blijkt het syndroom van Asperger te hebben. Als kind voelde Ilse zich erg angstig en eenzaam, ook werd ze veel gepest en daarom maakt ze zich grote zorgen over haar dochter. Gelukkig kan ze putten uit eigen ervaring: 'Ik begreep Kim beter dan anderen, ik snapte haar angst, de paniek, het krijsen en kon altijd rustig blijven'.


Onder de naam Sigrid Landman schreef Ilse diverse boeken over haar leven met autisme, o.a. haar eerste en populairste boek 'Moederen met Autisme'.

AfleveringenBekijk alle uitzendingen