Over de hele wereld worden dierbaren herdacht. Zo kun je een kaarsje aansteken om stil te staan bij het verdriet en om de herinnering levend te houden. Maar herdenken kan op vele manieren en is voor iedereen persoonlijk. Wist je dat bijvoorbeeld iedere cultuur en ieder geloof zijn eigen tradities heeft om stil te staan bij het verdriet? 

De grafsteen als belangrijke plek

Zo ziet het Joodse volk ziet de grafsteen als een plek waar de levenden en doden nog met elkaar in contact kunnen komen. Door een steentje achter te laten op het graf laten ze zien dat ze op bezoek zijn geweest en dat zij de overledene niet vergeten zijn. De grafsteen is dan ook een hele belangrijke plek binnen het Jodendom.  

Feest ter ere van de voorouders 

In de Chineze cultuur is het Qingming Festival een traditionele, nationale feestdag om te herdenken. Chinezen van over de hele wereld gaan op deze dag, 4 of 5 april, naar de tempel en de begraafplaats om het leven van hun voorouders te eren. Zo tonen ze respect aan de overledenen door hun graven schoon te vegen en hen hun favoriete voedsel en wijn aan te bieden. 

Herdenken en het leven vieren

Día de los Muertos, de Dag van de Doden, is een Mexicaans feest- en herdenkingsdag op 1 en 2 november. Van gekleurde parades, picknicks bij de graven met het favoriet gerecht van de overledene, leuke anekdotes over de persoon tot dans en muziek. Een bijzondere traditie waarbij de dierbaren worden herdacht en het leven wordt gevierd. 

Het hele jaar door herdenken

Maar niet elke cultuur heeft een speciale dag om doden te herdenken. Moslims herdenken hun dierbaren het hele jaar door. Dit doen zij onder andere met Sadaqa Jariya, een donatie aan een langdurig liefdadigheidsproject zoals een waterput, een weeshuis of een ander goed doel.