“Roep iets op uit de kindertijd.” Geestelijk verzorger Paula Irik loopt over van tips over de omgang met mensen met dementie. Het kan bijvoorbeeld al helpen om eerlijk te zijn over je gevoel, vertelt ze aan Annemiek Schrijver. 

"Het helpt als je je realiseert dat je met je eigen verdriet en rouw aan het werk moet. Maar die emoties moet je niet in het contact met de persoon met dementie stoppen."

Daarom helpt het volgens Irik om dingen van vroeger op te halen. "Stel, het gaat om jouw moeder. Geef haar dan dingen teryg die ze vroeger met jou deed. waar je met plezier aan kan terugdenken. En vertel die dingen zelf, ga geen vragen stellen."

Het stellen van een lading vragen is een veelgemaakte fout, zegt ze. "Ik zeg altijd: ga niet overhoren. Vragen zoals 'Hoeveel kinderen heeft u?' hebben geen zin. De ene keer zijn het er drie, en de volgende keer zijn het er zeven. Begin in plaats daarvan juist zélf te vertellen, bijvoorbeeld over wat je hebt meegemaakt die dag. Daardoor roep je gevoelens iets op, in plaats van er heel actief naar te vragen."

Benieuwd naar nog meer tips van Paula Irik? Bekijk de korte video hieronder:

Over Paula
Als geestelijk verzorger heeft Paula Irik veel gewerkt voor en met dementerenden. Ze wordt nog steeds geraakt door de directheid van de mensen en hun taal. Het klinkt vaak als wartaal, maar als je echt goed luistert is het dat niet.

Paula Irik noemt deze taal Dementees. Over deze taal verscheen onder haar redactie 'Een beetje boos mag best, dementees m/net poëzie'. Haar geloof geliefd en bedoeld te zijn, wordt in het optrekken met mensen met dementie bij haar aangeraakt: midden in de chaos, als er van alles aan barrels ligt en kapot is, licht er iets op waarvan zij voelt: hier is God bij.