Honderden kerkgangers in Barneveld 

Barneveld (ANP) 18 oktober 2020 - Ruim tweehonderd gelovigen zijn deze zondagochtend bij elkaar gekomen in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld. De kerk had 250 kerkgangers uitgenodigd voor de dienst en houdt zich daarmee niet aan het dringend geadviseerde maximum van dertig mensen in een binnenruimte. Dat kan volgens een woordvoerder van de kerk makkelijk, aangezien er in het kerkgebouw ruimte is voor tweeduizend kerkgangers en iedereen dus ruim voldoende afstand kan houden.

"Alle RIVM-richtlijnen voor de gezondheid worden streng nageleefd", aldus de woordvoerder. Bij binnenkomst in de kerk droegen de meeste gelovigen een mondkapje. Handen desinfecteren was verplicht. De kerk houdt in de coronatijd drie in plaats van de gebruikelijke twee diensten op zondag, zodat zoveel mogelijk gelovigen een dienst kunnen bijwonen. "Juist nu is er heel veel behoefte aan samenkomen."

De Gereformeerde Gemeente heeft overal in Nederland en ook in Barneveld hele grote kerken, omdat de stroming zeer trouwe kerkgangers heeft. "We hebben al afgeschaald. Eerst mochten er nog zeshonderd mensen tegelijk komen, toen vierhonderd en nu nog maar 250. Als het aantal besmettingen oploopt, schalen we weer verder af. Dat gebeurt in overleg met de gemeente en de gezondheidsdiensten", zegt de woordvoerder.

Omdat er geen plaats is voor alle gemeenteleden, zijn de diensten ook online te volgen. De gemeente moet het vandaag overigens zonder de eigen dominee doen. Die zit thuis in quarantaine. Hij onderging gisteren een coronatest en wacht op de uitslag.

Ook de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel legt het advies van de overheid van maximaal dertig mensen naast zich neer. “Wij hebben afgeschaald tot 200 mensen”, zegt kerkbestuurder Arjan van Vliet van de gereformeerde gemeente tegen RTV Rijnmond. “Wij willen ons houden aan Gods woord waarin gezegd wordt om de onderlinge bijeenkomsten niet na te laten. Wij hebben zo'n grote kerk. Met tweehonderd man erin, heb je bijna een verrekijker nodig om elkaar te zien”, aldus Van Vliet tegen de omroep.

De kerk in Staphorst liet gisteren weten ook meer dan dertig mensen toe te zullen laten, maar kon geen aantallen noemen. Vandaag was er niemand bereikbaar voor commentaar.