Waar de Ramadan normaal gesproken de maand hoort te zijn die in het teken staat van familie, bezinning en lekkere hapjes, gooit het coronavirus ook hier roet in het eten.

Hoewel de ruimte voor bezinning er nog steeds is en de tafels ruim worden gedekt tijdens de iftar, is het samenzijn in deze tijd een stuk lastiger. Zo ook voor de broers Brahim en zijn 19-jarige broertje Bilal, met het syndroom van Down, die elkaar sinds het begin van de coronacrisis niet meer fysiek hebben kunnen zien.

"Het is een hele onwerkelijke situatie, maar omdat er de laatste tijd al zoveel dingen gebeuren die eigenlijk onwerkelijk zijn, begint het een beetje normaal te voelen. Bilal doet vanwege zijn beperking zelf niet mee aan de Ramadan, maar weet wel dat deze nu plaatsvindt. Als we FaceTimen neemt hij weleens expres een hap voor de camera om mij een beetje te pesten", zo begint de 34-jarige Brahim zijn verhaal. De twee zijn normaal gesproken twee handen op één buik en dat maakt het extra moeilijk dat ze elkaar juist nu niet kunnen zien.

Bilal blijft vragen stellen

"Bilal kijkt altijd enorm uit naar het samenkomen in de moskee op de laatste dag van de Ramadan en het aansluitende Suikerfeest. Ik heb hem moeten uitleggen dat dat dit jaar helaas niet doorgaat vanwege het coronavirus. Geen leuke boodschap, want hij blijft er vragen over stellen. Waarom gaat het niet door? Waarom hebben we geen feest? Als ik dan aangeef dat we dit doen om te voorkomen dat we ziek worden, snapt hij het en kan hij het weer loslaten."

Al ruim 2,5 jaar leggen Brahim en Bilal hun avonturen vast in wekelijkse vlogs. De vlogs zijn ontstaan uit het idee om mensen te inspireren en met ruim 33 duizend abonnees en meer dan honderd video’s zijn ze aardig goed op weg. Nu de broers elkaar niet kunnen zien, zijn de zogeheten Ramadanvlogs hun manier om de bijzondere maand toch met elkaar mee te maken. In de Ramadanvlogs krijgen zowel Brahim als Bilal, maar ook elke week een andere bekende Nederlander, een camera om daarmee het vasten, de iftar en andere bijzondere momenten vast te leggen.

'We hebben elkaar echt gemist'

Brahim heeft lang moeten wachten, maar vanaf volgende week mag hij zijn kleine broertje eindelijk weer zien. "Ik ga er alles aan doen om Bilal tijdens het Suikerfeest toch op een of andere manier te bezoeken. Hij is enorm gek op sushi en hamburgers, dus als ik hem weer zie, verras ik hem daar graag mee. Zeker tijdens het Suikerfeest. Het is dan wel mijn broertje, maar het voelt af en toe ook wel echt als mijn kind. We hebben elkaar echt gemist en ik kan niet wachten op het moment dat we elkaar weer zien!"

Tekst: Yshara Abdoel Gafoer

Meer lezen over dit onderwerp?

KRO-NCRV houdt van iedereen. Daarom laten we ook iedereen aan het woord. Een greep uit mooie verhalen met mooie mensen in een mooie samenleving.