Jongeren wisselen ideeën uit over alternatieve economie

Nieuwkuijk, 19 november 2020 - Een paar duizend jongeren vanaf diverse locaties in de wereld zijn vandaag gestart met hun deelname aan een driedaagse videoconferentie met als thema: de economie van Franciscus. 

De deelnemers, onder wie vooral studenten, economen en ondernemers, wisselen ideeën uit over de uitbouw van een alternatieve en duurzame economie zoals die wordt gepresenteerd in de encyclieken Laudato si’ (2015) en Fratelli tutti (2020) van paus Franciscus.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de conferentie zou worden gehouden in Assisi, het stadje van Sint-Franciscus. Maar vanwege reisbeperkingen door de coronapandemie is het een virtueel evenement geworden. 

Vanuit Nederland heeft de Stichting Thomas More een selecte groep van twintig jongeren in Abdijhof Mariënkroon in Nieuwkuijk bijeengebracht om gezamenlijk aan de conferentie deel te nemen.

Zaterdagavond worden de deelnemers via een videoverbinding toegesproken door paus Franciscus. De organisatoren hopen dat er in het najaar van 2021 alsnog in Assisi een fysieke ontmoeting zal kunnen plaatsvinden. 

Het huidige evenement is erop gericht om vanuit de franciscaanse spiritualiteit nieuwe ideeën over de economie te laten opborrelen en die kritisch te bespreken. De deelnemers worden daarbij begeleid en gestimuleerd door enkele prominente deskundigen, onder wie Nobelprijswinnaar en grondlegger van het microkrediet Muhammad Yunus, bevrijdingstheoloog en ex-franciscaan Leonardo Boff en de Duitse econoom Peter Bofinger. Het startschot werd gisteravond gegeven door kardinaal Peter Turkson, prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkling, dat medeorganisator is van het evenement.