Kardinaal Simonis in Utrecht begraven

10-09-2020
In de Sint-Catharinakathedraal heeft vandaag de uitvaart van kardinaal Ad Simonis plaatsgehad. Deze werd rechtstreeks door KRO-NCRV uitgezonden. Kardinaal Wim Eijk, de hoofdcelebrant, opende de plechtigheid met een korte toespraak. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch hield de homilie. Kerkhistoricus Paul van Geest, nauw bevriend met de overledene, sprak een lijkrede uit. Na de requiemmis vertrok een klein gezelschap naar de begraafplaats Sint-Barbara in Utrecht. Daar werd het lichaam van kardinaal Simonis begraven. 

Adrianus Johannes kardinaal Simonis overleed 2 september in Sassenheim op 88-jarige leeftijd. Van 1970 tot 1983 was hij bisschop van Rotterdam en van 1983 tot 2007 was hij aartsbisschop van Utrecht. In 1985 werd hij door paus Johannes Paulus II tot het kardinalaat verheven en benoemd tot kardinaal-priester van de San Clemente in Rome.

De uitvaart was vanwege het coronavirus alleen voor genodigden. Tijdens de requiemmis mochten slechts twee personen liturgische gezangen ten gehore brengen. Er was dan ook geen koor aanwezig. Ook de gelovigen mochten niet meezingen. 

Er waren in de kathedraal ongeveer 140 aanwezigen. Tussen de kerkbanken moest telkens een bank leeg worden gehouden, zodat iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar kon blijven. Bij het uitreiken van de communie werd een pincet gebruikt.

Er waren zestien bisschoppen aanwezig, onder wie aartsbisschop Aldo Cavalli, de apostolisch nuntius in Nederland. Het Nederlandse kabinet werd vertegenwoordigd door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.