KRO-NCRV verplaatst unieke live tv-mis vanuit Lourdes

De televisie-mis vanuit de Grot in Lourdes, die KRO-NCRV komende zondag (27 september) zou uitzenden, wordt noodgedwongen naar Nederland verplaatst. Omdat steeds meer regio’s in Frankrijk door de Nederlandse overheid vanwege de coronapandemie tot risicogebied worden verklaard, is het voor de medewerkers van de omroep en de bedevaartorganisaties Huis voor de Pelgrim, VNB en Militaire Bedevaart niet mogelijk om veilig naar Lourdes te reizen.

 

Meer informatie over de verplaatste eucharistieviering vind je hier!

 

Oude berichtgeving 

De eucharistieviering die KRO-NCRV elke zondag op NPO2 uitzendt, komt op zondag 27 september live vanuit de beroemde Grot van de Verschijningen in Lourdes. Het is voor het eerst dat een eucharistieviering vanuit deze Franse bedevaartplaats op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden.

Hoofdcelebrant in de Nederlandstalige viering is hulpbisschop Herman Woorts van het aartsbisdom Utrecht. Hij is binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor bedevaarten en pelgrimages. Concelebranten en assistenten zijn geestelijken die verbonden zijn aan de samenwerkende Nederlandse bedevaartorganisaties Huis voor de Pelgrim in Maastricht en VNB in Tilburg. 

De muziek in de viering wordt verzorgd door de sopraan Judith Petra van het Groot Omroepkoor, die ook vrijwilligster bij de Lourdesbedevaarten is. Zij wordt begeleid door Jean-Paul Lécot, de hoofdorganist van het heiligdom in Lourdes. 

Normaal gesproken bezoeken elk jaar miljoenen pelgrims uit de hele wereld de grot in Lourdes, waar het meisje Bernadette Soubirous in 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Sindsdien ontwikkelde het stadje aan de voet van de Franse Pyreneeën zich tot een van de beroemdste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Ook vanuit Nederland gaan jaarlijks enkele duizenden pelgrims op bedevaart naar Lourdes. Door de coronapandemie is dat dit jaar niet mogelijk. De Nederlandse bedevaartorganisaties hebben al hun reizen moeten annuleren. Nu de Nederlandse pelgrims niet naar Lourdes kunnen gaan, brengen KRO-NCRV en de bedevaartorganisaties met deze tv-viering Lourdes een beetje naar Nederland toe.

Voorafgaand aan de viering wordt in het tv-programma Geloofsgesprek een interview met hulpbisschop Herman Woorts uitgezonden. Hij is al van jongs af aan verbonden met Lourdes. Voordat hij bisschop werd, was hij brancardier en aalmoezenier tijdens bedevaarten naar Lourdes. In het Geloofsgesprek met Leo Fijen vertelt mgr. Woorts wat Lourdes voor hem betekent.

Eucharistieviering live vanuit Lourdes - zondag 27 september - NPO2
09.45 uur: Geloofsgesprek met hulpbisschop Herman Woorts
10.00 uur: Live uitzending van de eucharistieviering vanuit de Grot van de Verschijningen in Lourdes