Afleveringen

los van de kudde

Zondag 8 april 2018

Met de komst van de lente komen verschijnen ook de lammetjes weer in de wei en op de hei. De schaapherders die met hen oplopen zijn hele dagen buiten, nauw verbonden met hun dieren en urenlang alleen. Als mens voelen zij zich juist beter los van de ‘kudde’: weg van het maatschappelijk gewoel en zonder al te veel menselijke contacten. Hoe zien zij hun leven? En waarom zijn ze zo verknocht aan hun vak?


Onzeker bestaan


Daphne Hogeweg groeit op in de stad maar is als kind al het liefste buiten. Net afgestudeerd gooit ze het roer om en vertrekt ze naar de Wadden. Als ze uiteindelijk schaapherder wordt weet ze dat ze haar bestemming heeft gevonden. Met een kudde die deels van haarzelf en deels ‘lease’  is, leeft ze van losse begrazingsopdrachten op Texel en langs de Hollandse kust. Een onzeker bestaan, maar Daphne kiest er van harte voor: "Het geeft me de vrijheid en de stilte die ik nodig heb." 
Verliefd
Marianne Duinkerken en Albert Koopman hebben een kudde in het Drentse Balloo. Albert, een geboren en getogen Drent, is al sinds 1981 fulltime herder. De Haarlemse Marianne studeert wereldgodsdiensten en klassieke kalligrafie, werkt op de wilde vaart en runt jarenlang een grand café. Als ze Albert in 2001 op de de hei tegen het lijf loopt wordt ze op slag verliefd en door die liefde rolt ook zij in het herdersvak. Beiden zeggen dat ze dit de rest van hun leven willen doen. Marianne: “Het is de zin van mijn bestaan.”

AfleveringenBekijk alle uitzendingen