Landelijke herdenking overleden religieuzen live vanuit St. Janskathedraal

KRO-NCRV zendt de landelijke herdenkingsviering voor overleden religieuzen tijdens de coronapandemie zaterdag live uit via deze website. De herdenking wordt door het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) georganiseerd, omdat in de afgelopen maanden slechts in kleine kring afscheid genomen kon worden.

Kaarsen in een donkere ruimte

De eucharistieviering wordt om 10.30 uur in de Sint Janskathedraal opgedragen. Hoofdcelebrant is bisschop Gerard de Korte en concelebranten zijn KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en hulpbisschop Jan van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.

Het uitbreken van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen hebben in het hele land veel gevolgen gehad, ook voor de religieuzen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen verschillende medezusters en –broeders. Met name in het bisdom ‘s-Hertogenbosch, waren enkele coronabrandhaarden en zijn diverse kloosters getroffen.

Het verdriet om het verlies werd versterkt omdat het door coronamaatregelen vaak niet mogelijk was als gemeenschap op de gebruikelijk wijze afscheid te nemen. Oversten en anderen konden hun stervende medebroeder of –zuster niet nabij zijn in deze laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring gehouden worden.

Tijdens de eucharistieviering worden alle religieuzen herdacht die zijn overleden in de afgelopen maanden, niet alleen zij die aan corona zijn overleden. Dit is soms ook niet duidelijk vastgesteld. Tijdens de viering zullen de namen van de ruim 180 overledenen worden genoemd en worden kaarsen ontstoken. De viering is bedoeld om een moeilijk periode af te sluiten en vol hoop en vertrouwen te kijken naar de toekomst.

Het aantal plaatsen voor genodigde religieuzen, familieleden en andere direct betrokkenen zijn beperkt. Daarom is de herdenking rechtstreeks te volgen via een livestream.

Ga naar de livestream