In de eerste aflevering van Jacobine op 2 spreekt Jacobine Geel met actrice Nhung Dam, die tijdens de lockdown haar wandelschoenen uit de kast trok en elke dag ging wandelen. Heeft wandelen de kracht om ons te helen? Word je van wandelen een ander mens?

Toen halverwege maart de wereld ineens stilviel, kwam alles voor actrice en theatermaakster Nhung Dam (Dertigers, Klem) ineens tegelijk. Haar werk stopte, haar relatie ging uit en veel contacten vielen weg. Meer dan ooit had Nhung de behoefte om op reis te gaan. Ze wilde in beweging zijn, over grenzen gaan, weg zijn van huis. Maar iedereen moest zo veel mogelijk binnen blijven, en hele landen gingen op slot.

Maar een rondje om haar huis in Amsterdam lopen kon wél, bedacht ze. Wandelen voelde voor haar enigszins onwennig aan, want ze deed het eigenlijk nooit. Daar gunde ze zichzelf de tijd niet voor.

 

De smaak te pakken 

Het rondje om haar huis veranderde al snel in kilometerslange tochten van zo’n vier tot vijf uur per dag. Na een tijdje begon ze zich af te vragen waar ze geweest zou zijn, als de grenzen niet gesloten waren en ze de wijde wereld in getrokken was.

Ze ontdekte dat ze na zo’n zestien dagen lang ruim twintig kilometer per dag gelopen te hebben, in Duitsland had kunnen zijn. Ze liet haar fantasie de vrije loop en besloot, in gedachte, naar Rome te lopen. ‘Elk moment kan de pleuris uitbreken. Maar fantasie kan niemand me afnemen’, vertelt Nhung Dam.

Zo gezegd, zo gedaan. Drie maanden en 1623 kilometer verder, 'bereikte' ze Rome.

Nhung en Jacobine
Jacobine Geel

Het wandelen dwong haar zichzelf te vertragen, en echt na te denken over het leven. Tijdens het lopen kwamen er veel vragen bij Nhung naar boven. Bijvoorbeeld of ze wel doet wat ze écht wil in het leven. 

De wandelingen lieten haar ook beter kijken naar de natuur om haar heen. ‘Tijdens mijn wandelingen kwam ik altijd langs dezelfde zwaan. Zij kreeg jonkies en die heb ik in drie maanden tijd groot zien worden, ik zag het knalgele koolzaad dat uitbloeide, het landschap veranderde. Daar werd ik me allemaal bewust van. Het voelde als één worden met de natuur. Ik vond het confronterend te merken dat ik dat mezelf nooit eerder heb gegund.’

Het voelde als één worden met de natuur

Na twee maanden wandelen kreeg ze de vraag of ze een theatervoorstelling wilde maken van haar wandelreis. Dit heeft het wandelen wel doen veranderen. ‘Ik ging ineens wandelen met een notitieboekje, constant op zoek naar dingen die ik voor de voorstelling kon gebruiken. Na een aantal dagen dacht ik; “waar ben ik mee bezig?” Het voelde weer als presteren. Toen besefte ik hoe snel je weer terug kunt vallen in je oude patroon.’

In de eerste aflevering van Jacobine op 2 gaat Nhung Dam met Jacobine in gesprek over de helende kracht van wandelen, en hoe het lopen Nhung haar hielp in contact te komen met zichzelf. 

Ook wandelfanaticus Twan Huys praat hierover met Jacobine. Hij bracht vlak voor de lockdown het boek Wandellust uit met de mooiste wandelroutes in Nederland, dat tijdens de lockdown maar al te goed van pas kwam. 'Wandelsoof' Thijs Caspers vertelt waarom wandelen zo’n verrijking voor je leven kan zijn.