Nieuws

De 5 smaken van Joël, een serie om je vingers bij af te likken

De aanvankelijk voor dit najaar geprogrammeerde serie De 5 smaken van Joël zal vanaf 2 januari (21.15 uur NPO 2) worden uitgezonden. Op die datum is de eerste aflevering van de serie te zien, over zoet: waarom houden wij van zoet?

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met eten, proeven en smaak te maken heeft. Maar wat zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami precies? Waarom bestaan die smaken? Waarom proeven we ze? Waarom zijn we altijd op zoek naar zoetigheid, waarom zijn we toch bitter gaan eten en waarom was zout vroeger zo schaars? 

Joël neemt de kijker mee naar wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist af naar bijzondere plekken in de wereld, waar iets unieks te leren valt over de smaak van die aflevering. In elke aflevering staat één basissmaak centraal. 

In de eerste aflevering ontdekt Joël waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht, én de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Om dat te proeven blijkt Joël heel wat pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan.

Op een oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt hij hoe we als mens steeds efficiënter zijn geworden in het produceren van suiker. Op onze eigen Hollandse velden worden jaarlijks vele miljoenen suikerbieten geoogst en dat levert weer nieuwe uitdagingen op – hoe voorkomen we dat onze liefde voor zoet te ver gaat?

De 5 smaken van Joël, vanaf 2 januari 21.15 uur NPO 2