Nieuws

Door Nederland geleverde zware wapens gebruikt bij oorlog in Jemen

Artillerievoertuigen die door de Nederlandse Landmacht zijn verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten worden ingezet bij de oorlog in Jemen. Het gaat om Houwitsers van het type M109. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksteam #DutchArms (Lighthouse Reports, KRO-NCRV en Bellingcat). Door de analyse van videobeelden heeft het team kunnen aantonen dat de beelden inderdaad uit Jemen komen, dat de Houwitsers bij een eenheid van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) horen en dat ze van Nederlandse origine zijn.

De Nederlandse regering heeft aangegeven te willen voorkomen dat door Nederland geleverde wapens in die oorlog worden ingezet. De Houwitsers zijn in 1997 aan de VAE geleverd. Nederland leverde in ieder geval tot en met 2014 onderdelen voor de M109, zo blijkt uit een analyse van de Nederlandse wapenexportvergunningen.

In 2015 maakte stichting Stop Wapenhandel een overzicht van geleverde wapens die mogelijk worden ingezet in Jemen. Rond diezelfde tijd duikt ook beeldmateriaal op van drie Houwitsers. De video is afkomstig van televisiezender Al-Jazeera en is vooralsnog het enige beeld van de Nederlandse Houwitsers in Jemen.

Tot op heden was er geen zekerheid over de nationaliteit en de exacte locatie van de getoonde Houwitsers. Het DutchArms-onderzoeksteam heeft aan de hand van het camouflagepatroon op het wapentuig aangetoond dat de Houwitsers uit de Verenigde Arabische Emiraten komen. De VAE heeft sinds 1997 geen andere Houwitsers van het type M109 gekocht.

 

Ook is bevestigd dat de video daadwerkelijk in Jemen is opgenomen. In de video is een vierbaansweg, een muur, een gebouw en begroeiing in de berm zichtbaar. Met behulp van radarbeelden hebben de onderzoekers de exacte locatie in Jemen weten te achterhalen. Bekijk hier de video hoe #DutchArms de identiteit en de locatie van de door Nederland geleverde Howitzers in Jemen weet vast te leggen.

Humanitaire ramp
In Jemen voltrekt zich op dit moment een humanitaire ramp. Volgens de VN kunnen 17 van de 28 miljoen mensen die in Jemen wonen zichzelf niet van voldoende voedsel voorzien. Er zijn bijna 400.000 kinderen ondervoed. De ramp is een direct gevolg van de oorlog waarin een coalitie geleid door Saoedi-Arabië strijd tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen die een groot deel van het land controleren. De Verenigde Arabische Emiraten neemt deel aan die coalitie en zet haar Houwitsers waarschijnlijk in tegen de Houthi-rebellen uit het noorden.

Lighthouse Reports, de dataredactie van KRO-NCRV en onderzoekscollectief Bellingcat werken samen aan een open source onderzoeksproject naar de eindbestemming van wapens die vanuit Nederland worden (door)verkocht. Voor meer informatie: www.dutcharms.nl