Nieuws

In De Monitor: agressie tegen hulpverleners in de psychiatrie

In de aflevering van De Monitor van dinsdagavond 21:25 kwam geweld tegen hulpverleners aan bod. Uit onderzoek van het KRO-NCRV programma De Monitor blijkt dat ruim 80 procent van de hulpverleners in de psychiatrie te maken heeft gehad met verbaal én fysiek geweld. Een derde geeft zelfs aan enkele keren per week met agressieve patiënten te maken te hebben. De meest voorkomende types geweld zijn schelden, gooien met voorwerpen en fysiek geweld zoals slaan, duwen en schoppen.

Aangifte doen van het geweld heeft niet altijd zin. Want ondanks de ernst van sommige geweldsincidenten blijft vervolging door het OM vaak achterwege. Dat vertelt Joke Harte, onderzoeker aan de Vrije Universiteit, in de uitzending van De Monitor. Zij onderzocht ruim 2.600 geweldsincidenten die door ggz-medewerkers waren gemeld. 704 daarvan leidden er tot een aangifte en slechts tien procent daarvan resulteerde in een strafvervolging.

‘Een schrikbarend laag aantal,’ vertelt Harte. Terwijl het vaak geen kleinigheid is waar medewerkers aangifte van doen. Slachtoffers krijgen vaak te horen dat de patiënten ziek zijn en dus ontoerekeningsvatbaar. Maar of die patiënt werkelijk ontoerekeningsvatbaar is, wordt niet onderzocht.

‘In de praktijk heeft de patiënt ‘eigenlijk een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen het personeel. Hulpverleners binnen de psychiatrie zijn onvoldoende beschermd,’ aldus Harte.

Aflevering gemist? Bekijk de uitzending hier!