Nieuws

M is terug!

Vanaf maandag 23 juli is M, de dagelijkse talkshow van KRO-NCRV met Margriet van der Linden, terug op NPO 1. De eerste uitzending zal geheel in het teken staan van de 22ste Internationale AIDS Conferentie die deze week plaatsvindt in ons land.

Wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici van over de hele wereld, zoals Prinses Mabel, Prins Harry, Bill Clinton, Elton John en Conchita Wurst komen in de Amsterdamse RAI bijeen met maar één doel: samen aids voorgoed verslaan. De conferentie komt op een cruciaal moment voor de wereldwijde strijd tegen aids. Want het einde van aids is in zicht. Maar het is de vraag of we dat gaan halen. De aandacht verslapt. Terwijl er nog iedere dag ruim 2.700 mensen sterven aan de gevolgen van aids.

In M schetst Margriet van der Linden vanavond aan de hand van persoonlijke verhalen een beeld van de ontwikkeling die hiv en aids de afgelopen 30 jaar heeft doorgemaakt. Daarnaast ontvangt ze onder andere mensenrechtenactivist Boris Dittrich (Human Rights Watch), oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (spreker AIDS Conferentie), aids-pionier en immunoloog Frank Miedema (UMC) en hoogleraar Virologie Rogier Sanders (AMC). Acteur Raymi Sambo zal een monoloog voordragen uit zijn voorstelling Poz Paradise en Jeangu Macrooy zingt een speciale versie van Bruce Springsteen’s ‘Streets of Philadelphia.’ Jeroen Kijk in de Vegte loopt vanmiddag samen met tienduizenden activisten een protestmars van het Amsterdamse Amstelveld naar de RAI & doet vanavond voor M live verslag vanuit de RAI.

Margriet: “Ik heb veel zin om vandaag weer met mijn talkshow M te beginnen. En niet in de laatste plaats omdat onze eerste uitzending in het teken staat van een heel belangrijk evenement dat deze week de gehele week in ons land gehouden wordt: de 22ste Internationale AIDS Conferentie. 
Uit eigen ervaring weet ik hoe zo'n angstige tijd het was toen hiv en aids in de jaren '80 opkwamen, ook al had ik er als jongvolwassene nog helemaal niets mee te maken. 
Tegenwoordig weten we veel meer, je hoeft er zelfs niet meer aan te overlijden, maar nog steeds hebben we te maken met taboes en stigma's die niet bijdragen aan de acceptatie van deze ziekte. 
Ik vind het belangrijk om in M hiv en aids aan de hand van persoonlijke verhalen uit de taboesfeer te halen en aandacht te vragen voor het onderzoek dat in de afgelopen 30 jaar gedaan is en nog gedaan moet worden om het in de toekomst een chronische aandoening te kunnen laten zijn.”

M, vanaf maandag 23 juli elke werkdag om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.