Nieuws

Spraakmakers maakt thema-uitzending over dementie

Het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers, elke werkdag van 9.30-11.30 uur op NPO Radio 1, staat woensdag 21 november geheel in het teken van de problematiek waar steeds meer mensen/luisteraars mee te maken krijgen: dementie.

In juni jl. deed communitylid Jeroen Riemeijer een emotionele oproep in Spraakmakers. Zijn vrouw Joke (60) heeft dementie en hij is van mening dat de buitenwereld geen goed beeld heeft wat dat betekent. Volgens hem is dementie een slopend proces waarbij het voor hem als mantelzorger bijna onmogelijk is om alles goed te regelen voor zijn zieke vrouw. Niet omdat hij het niet wil begrijpen, maar omdat de regels zo ingewikkeld zijn.

De reportage had direct effect. Jeroen Riemeijer is in gesprek gegaan met de Nationale Ombudsman over hoe je mantelzorgers beter kunt ondersteunen. De input van Jeroen heeft de Nationale Ombudsman meegenomen in het rapport dat woensdag 21 november verschijnt: ‘Borg de zorg, onderzoek naar de knelpunten die mensen met dementie en hun mantelzorgers ervaren bij de toegang tot zorg en ondersteuning’.

Presentatrice Ghislaine Plag praat in de uitzending van woensdag verder over de problematiek en het rapport met onder anderen de Nationale Ombudsman, Toine Heijmans van de Volkskrant, Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland en Jeroen Riemeijer zelf.

Spraakmakers Community
Afgelopen voorjaar is de Spraakmakers Community van start gegaan. Via de Spraakmakers Community wil de redactie met de luisteraars in gesprek komen over wat er speelt in hun omgeving en welke onderwerpen er behandeld zouden moeten worden in de uitzending. Communityleden kunnen zelf een onderwerp aandragen, napraten over de uitzending op het platform of reageren op de stelling van de dag.

https://spraakmakerscommunity.nporadio1.nl

De thema-uitzending van Spraakmakers is woensdag 21 november van 9.30 tot 11.30 uur te beluisteren via NPO Radio 1.