Patriarch Irinej van Servië overleden aan corona

Belgrado, 20 november 2020 - Patriarch Irinej, het hoofd van de Servisch-Orthodoxe Kerk, is overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat is vandaag door president Aleksandar Vučić van de Republiek Servië bekendgemaakt.

Bij de 90-jarige patriarch werd op 4 november een coronabesmetting vastgesteld. Hij verbleef sindsdien in een militair ziekenhuis in Belgrado. “Het was een eer om u te kennen. Mensen als u gaan nooit weg”, aldus president Vučić in een verklaring.

Het is de tweede orthodoxe kerkleider die aan de gevolgen van COVID-19 is bezweken. Eind vorige maand overleed ook de voornaamste bisschop van de Servisch-Orthodoxe Kerk in Montenegro, de 82-jarige metropoliet Amfilohije Radović.

Irinej testte positief nadat hij de uitvaart van de metropoliet in Montenegro had gecelebreerd. Zijn conditie verslechterde afgelopen dinsdag nadat hij aan de beademing was gelegd.

Irinej, die oorspronkelijk Miroslav Gavrilović heet, trad in 2010 aan als de 45ste patriarch van Servisch-Orthodoxe Kerk. Het genootschap telt ongeveer 12 miljoen gelovigen, voornamelijk in Servië, Montenegro en Bosnië.

In Servië met ruim 7 miljoen inwoners zijn tot nu toe meer dan 104.000 coronabesmettingen vastgesteld terwijl 1.110 mensen eraan zijn overleden.