Paus dankt God voor vrijlating ontvoerde missionaris

Vaticaanstad, 18 oktober 2020 - Paus Franciscus heeft vandaag, op Wereldmissiedag, stil gestaan bij de vrijlating van pater Pier Luigi Maccalli, een Italiaanse missionaris in Afrika. 

Missiezondag 2020

In zijn Angelustoespraak zei de Heilige Vader dat alle gelovigen geroepen zijn om het zaad van het Evangelie te verspreiden. Hij riep op tot gebed voor allen die hun leven hebben gewijd aan de missie. 

“In deze context wil ik God bedanken voor de langverwachte vrijlating van pater Pier Luigi Maccalli. Laten we hem groeten met applaus!”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein. “Twee jaar geleden werd hij ontvoerd in Niger. We verheugen ons ook omdat drie andere gijzelaars met hem zijn vrijgelaten. We blijven bidden voor de missionarissen en catechisten en ook voor degenen die vervolgd of ontvoerd worden in verschillende delen van de wereld”, aldus Franciscus. 

Pater Maccalli, lid van de Sociëteit van de Afrikaanse Missiën (SMA) werd in Niger, aan de grens met Burkina Faso, in de nacht van 17 op 18 september 2018 ontvoerd door jihadistische militanten. Hij werkte in de parochie Bomoanga in het bisdom Niamey. De ontvoering van de 59-jarige priester vond plaats een week na zijn terugkeer van een vakantieverlof in Italië.

Vóór zijn vrijlating werd hij voor het laatst gezien in een eerder dit jaar verschenen video waarin hij is te zien met Nicola Chacchio, een ingenieur die werd gevangen genomen tijdens een bezoek aan Mali als toerist in 2019. Ze hadden beiden lange onverzorgde baarden en zagen er uitgemergeld uit. Ook Chacchio is vrijgelaten.

De andere twee vrijgelatenen zijn Soumaïla Cissé en Sophie Petronin. De eerste is voormalig oppositieleider, minister van Financiën en drievoudig presidentskandidaat in Mali. Hij werd op 25 maart 2020 in zijn thuisregio Niafounké ontvoerd. Petronin werd op 24 december 2014 ontvoerd in Gao, in het noorden van Mali, waar ze een kinderhulporganisatie leidde.