FAQ

Hier vind je antwoord op de meestgestelde vragen over de KRO-NCRV Radioschool. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur een mailtje naar radioschool@kro-ncrv.nl

Kan ik me nu gewoon inschrijven?
De inschrijving is op dit moment gesloten, we zitten vol! Houd onze site en social media in de gaten om te zien of we voor 2019 een nieuwe editie doen, en wanneer je je daarvoor kunt opgeven. 

Wie mag zich inschrijven?
Als je tussen de 18 en 25 jaar bent, mag je jezelf aanmelden. Maar behalve je leeftijd is vooral je enthousiasme en passie voor radio belangrijk.

Dus als ik wat ouder ben, maak ik geen kans?
Nou, zo is het ook niet maar we zoeken wel echt jongeren omdat we nieuw talent willen ontdekken en ontwikkelen. Het instapniveau, technieken en soort radio dat we bij de Radioschool maken, past het beste bij jongeren. En we zijn op zoek naar een frisse wind op onze redacties. Bij te veel aanmeldingen, krijgen jongeren de voorkeur.

Hoe snel krijg ik antwoord als ik me aanmeld?
We mailen iedereen binnen twee weken terug, nadat de inschrijfperiode is gesloten. In het mailtje dat je van ons krijgt, geven we dan meer informatie over het vervolgtraject en de selectie van de studenten.

Mag ik sowieso meedoen als ik me aanmeld?
Nee helaas niet, was het maar zo. We hebben geen plek en mogelijkheden om iedereen toe te laten die zich aanmeldt. Daarom zullen we een selectie maken uit de inzendingen.

Hoe selecteren jullie de studenten?
Uit alle aanmeldingen kiezen we een aantal jongeren die we uitnodigen voor onze talentendag op 2 december. We letten daarbij in de brieven vooral op motivatie en creativiteit. Hou die dag dus voorlopig vrij, tot je reactie van ons hebt gehad. Op de talentendag houden we een kort sollicitatiegesprek en gaan we ook gelijk radio maken; we willen je natuurlijk graag in actie zien. Naar aanleiding van deze dag kiezen we de talenten waarmee we aan de slag gaan.

Hoeveel talenten kiezen jullie?
We willen met tien mensen aan de slag. Best veel dus nog!

Moet je al veel ervaring hebben?
Nee dat hoeft niet. Enthousiasme, creativiteit en leergierigheid is belangrijk. Als je wel ervaring hebt, is dat mooi meegenomen maar zeker niet verplicht. Het radiomaken gaan we juist leren, we zijn echt op zoek naar gemotiveerde mensen die iets te vertellen hebben.

Ik vind radio tof maar ik wil geen DJ worden, is dat oké?
Absoluut, we zijn namelijk geen dj-school. We behandelen alles wat met radio te maken heeft. Daar hoort presenteren wel bij, maar vooral ook redactie, verslaggeving, eindredactie, techniek, noem maar op. Al die functies zijn even belangrijk voor een radioprogramma.

Ik wil eigenlijk alleen maar DJ worden, de rest boeit me niet, is dat oké?Ook dat is oké, maar dan is de KRO-NCRV Radioschool niet de juiste plek voor je. Je kunt je dan het beste met een goeie demo eens aanmelden bij de NPO Campus, of dj-scholen van andere radiostations. Je leert bij ons niet om dj te worden dus als dat het enige is dat je wilt, heeft het niet zoveel zin om je aan te melden. We willen je vooral leren hoe je een verhaal zo boeiend mogelijk vertelt. Of je nu bureauredacteur bent, verslaggever, presentator, of dat je het allerliefste knipt en plakt met geluid.

Hoeveel tijd ben ik kwijt met de Radioschool?
Je bent per week zo’n 10-16 uur bezig met de KRO-NCRV Radioschool. We hebben momenten waarop we samen vergaderen en workshops houden, daarvoor prikken we twee vaste dagen – waarschijnlijk dinsdagavond en zondag overdag. Daarnaast maak je reportages, bereid je items voor en/of loop je mee met programma’s. Die tijden kun je vaak zelf indelen.

Kan ik het ook naast mijn studie of baan doen?
Dat kan zeker. Je bent 10-16 uur per week bezig met radiomaken. Bedenk je wel dat je ook reportages gaat maken, die je soms doordeweeks moet opnemen omdat de gast toevallig alleen op dat éne moment kan. Als dat voor jou onmogelijk is, moet je dat in je motivatiebrief aangeven.

Mag ik zelf een beetje kijken wanneer ik wel of niet kom?
Nee, als je eraan begint, verwachten we ook dat je er elke week bent. Afgezien van je vakantie natuurlijk, daar houden we zelf ook wel van.

Tot wanneer duurt de Radioschool?
We gaan in principe van januari tot december door.

Is het alleen maar oefenen, of maken we ook dingen voor de echte radio?
We hebben een nachtprogramma op NPO Radio 1 waar we met de Radioschool de invulling voor mogen doen. Verder vallen de talenten vaak in bij de bestaande radioprogramma’s op NPO Radio 1 t/m 5.

Wat kost het?
Niks. Fijn he? We willen kennis doorgeven en talent ontwikkelen. Dat hoeft jou niks te kosten. Behalve inzet en tijd.

Waarom doen jullie dit eigenlijk?
We vinden het onze publieke taak om kennis door te geven. Daarnaast willen we talent scouten en opleiden. Tenslotte zien we enorm de meerwaarde van een jonge ploeg creatievelingen die bij ons door het pand lopen. 

Ik woon in het uiterste puntje van Groningen, is dat een probleem?
Dat hoeft geen probleem te zijn, je zou niet de eerste student van de Radioschool uit Groningen zijn. Bedenk je wel dat je veel naar Hilversum gaat reizen, op tijd bij vergaderingen moet zijn en reportages zult gaan maken die soms ook in Limburg bijvoorbeeld opgenomen moeten worden. Als je dat ziet zitten, maakt het ons niks uit.

Kan ik na de opleiding gelijk bij de KRO-NCRV gaan werken?
Wie zal het zeggen, dat is niet specifiek het doel van de opleiding en kunnen we ook geen garantie voor geven, maar we hebben een goed oog voor talent. Van onze vorige talenten werkt het merendeel nu in de media. Sommigen bij de KRO-NCRV en anderen bij andere omroepen. We laten je ook meedraaien met onze bestaande programma’s. En als je het daar supergoed doet, vragen ze je hopelijk steeds vaker terug.

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar radioschool@kro-ncrv.nl

Nog steeds enthousiast? Meld je dan nu aan!