FAQ

Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de KRO-NCRV Radioschool. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een mailtje naar radioschool@kro-ncrv.nl

Wie mag zich inschrijven?

Als je tussen de 18 en 25 jaar bent, mag je meedoen. Maar behalve je leeftijd is vooral je enthousiasme en passie voor radio belangrijk.

Dus als ik wat ouder ben, maak ik geen kans?

Nou, zo is het ook niet, maar we zoeken wel echt jongeren omdat we nieuw talent willen ontdekken en ontwikkelen. Het instapniveau, technieken en soort radio dat we bij de Radioschool maken, past het beste bij jongeren. En we zijn op zoek naar een frisse wind op onze redacties. Dus bij te veel aanmeldingen, krijgen jongeren de voorkeur.

Hoe snel krijg ik antwoord als ik me aanmeld?

We proberen alle mailtjes zo snel mogelijk te beantwoorden maar je kunt je voorstellen dat onze mailbox deze periode overstroomt. Dus niet stressen als het een paar dagen langer duurt dan je dacht. In het mailtje dat je van ons krijgt, geven we dan meer informatie over het vervolgtraject en de selectie van de studenten. 

Mag ik sowieso meedoen als ik me aanmeld?

Nee helaas niet, was het maar zo! We hebben geen plek en mogelijkheden om iedereen toe te laten die zich aanmeldt. Daarom zullen we een selectie maken uit de inzendingen.

Hoe selecteren jullie de studenten?

Uit alle aanmeldingen kiezen we een aantal jongeren die we uitnodigen voor onze talentendag op 17 december. We letten daarbij in de brieven vooral op motivatie en creativiteit. Hou die dag dus voorlopig vrij, tot je reactie van ons hebt gehad. Op de talentendag houden we een kort sollicitatiegesprek en gaan we ook al gelijk radio maken; we willen je natuurlijk graag in actie zien. Naar aanleiding van deze dag kiezen we de talenten waarmee we aan de slag gaan.

Hoeveel talenten kiezen jullie?

We willen in principe met tien mensen aan de slag. Best veel dus nog!

 Moet je al veel ervaring hebben?

Nee dat hoeft niet. Enthousiasme, creativiteit en leergierigheid is belangrijk. Als je al wel ervaring hebt, is dat mooi meegenomen maar zeker niet verplicht. Je hoeft dus ook niet per se een opleiding of baan te hebben in de mediawereld. Het radiomaken gaan we juist leren, we zijn echt op zoek naar gemotiveerde mensen die iets te vertellen hebben.

Ik vind radio tof maar ik wil geen DJ worden, is dat oké?

Absoluut, we zijn namelijk geen dj-school. We behandelen alles wat met radio te maken heeft (kijk ook maar eens bij Over de Radioschool). Daar hoort presenteren wel bij, maar vooral ook redactie, verslaggeving, eindredactie, techniek, noem maar op. Al die functies zijn even belangrijk voor een radioprogramma.

 Ik wil eigenlijk alleen maar DJ worden, de rest boeit me niet, is dat oké?

Ook dat is oké, maar dan is de KRO-NCRV Radioschool niet de juiste plek voor je. Je kunt je dan het beste met een goeie demo eens aanmelden bij de NPO Campus bijvoorbeeld, of dj-scholen van andere radiostations.

 Hoeveel tijd ben ik kwijt met de Radioschool?

Je bent per week zo’n 8-16 uur bezig met de KRO-NCRV Radioschool. We hebben momenten waarop we samen vergaderen en workshops houden, daarvoor prikken we twee vaste dagen. Daarnaast maak je reportages, bereid je items voor en/of loop je mee met programma’s. Die tijden kun je vaak zelf indelen.

 Kan ik het ook naast mijn studie of baan doen?

Dat kan zeker. Je bent 8-16 uur per week bezig met radiomaken. Bedenk je wel dat je ook reportages gaat maken, die je soms doordeweeks moet opnemen omdat de gast toevallig alleen op dat éne moment kan. Als dat voor jou onmogelijk is, moet je dat in je motivatiebrief wel even aangeven.

 Mag ik zelf een beetje kijken wanneer ik wel of niet kom?

Nee, als je eraan begint, verwachten we ook dat je er elke week bent. Afgezien van je vakantie natuurlijk, daar houden we zelf ook wel van.

 Tot wanneer duurt de Radioschool?

We gaan in principe van januari tot december door.

 Is het alleen maar oefenen, of maken we ook dingen voor de echte radio?

Sterker nog, we hebben een nachtprogramma op NPO Radio 1 waar we met de Radioschool de invulling voor mogen doen. Verder vallen de talenten vaak in bij de bestaande radioprogramma’s op NPO Radio 1 t/m 5.

 Wat kost het?

Niks. Fijn he? We willen kennis doorgeven en talent ontwikkelen. Dat hoeft jou niks te kosten. Behalve inzet en tijd.

 Ik woon in het uiterste puntje van Groningen, is dat een probleem?

Dat hoeft geen probleem te zijn, je zou niet de eerste student van de Radioschool uit Groningen zijn. Maar bedenk je wel dat je veel naar Hilversum gaat reizen, op tijd bij vergaderingen moet zijn en reportages zult gaan maken die soms ook in Limburg bijvoorbeeld opgenomen moeten worden. Als je dat ziet zitten, maakt het ons niks uit.

 Kan ik na de opleiding bij de KRO-NCRV gaan werken?

Wie zal het zeggen, dat is niet specifiek het doel van de opleiding maar we hebben een goed oog voor talent. We laten je ook meedraaien met onze bestaande programma’s. En als je het daar supergoed doet, vragen ze je hopelijk steeds vaker terug.

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar radioschool@kro-ncrv.nl