Vaticaan: Fabio Salerno nieuwe secretaris voor paus Franciscus

Vaticaan (1 augustus 2020) - Als opvolger van Yoannis Lahzi Gaid is 1 augustus Fabio Salerno benoemd tot een van de twee persoonlijk secretarissen van paus Franciscus. 

De 41-jarige priester Salerno is nog werkzaam in het Secretariaat van Staat, om precies te zijn in de Sectie Relaties met Staten, ook wel Tweede Sectie genoemd, die wordt geleid door de Britse aartsbisschop Paul Gallagher. 

Fabio Salerno

Fabio Salerno werd in 1979 geboren in Catanzaro, de hoofdstad van de Italiaanse regio Calabrië. Hij werd in 2011 priester gewijd. Hij behoort tot de clerus van het aartsbisdom Catanzaro-Squillace.

Hij behaalde een doctoraat in zowel burgerlijk als canoniek recht aan de Pontificale Universiteit van Lateranen in Rome. Evenals zijn voorganger in zijn nieuwe functie volgde hij een diplomatenopleiding aan de Pontificale Ecclesiastische Academie in Rome. Na de afronding daarvan werd hij aangesteld als secretaris van de Apostolische Nuntiatuur in Jakarta, Indonesië. Zijn volgende post werd Straatsburg, waar hij secretaris was van de Permanente Missie van de Heilige Stoel bij de Raad van Europa.

In zijn nieuwe functie zal hij nauw samenwerken met de Uruguayaanse priester Gonzalo Aemilius, de andere persoonlijk secretaris van paus Franciscus.