Zapplive op Zaterdag in actie voor vluchtelingenkinderen uit Moria

Vanaf zaterdag 12 september voert Zapplive op Zaterdag twee weken lang actie om aandacht te geven aan de vluchtelingenramp in kamp Moria op Lesbos. Eerder deze week maakte de regering bekend dat Nederland 50 vluchtelingenkinderen uit het zwaar getroffen kamp zal opvangen, maar Zapplive vindt dit niet genoeg. Daarom worden kinderen opgeroepen om een foto van zichzelf in te sturen met daarop de tekst #500kinderen. In de week van 21 september worden de ingestuurde foto’s gepresenteerd in Den Haag om de regering aan te moedigen het besluit te heroverwegen en 500 kinderen naar Nederland te halen.

Na de brand in kamp Moria, het grootste vluchtelingenkamp van Europa, zijn zeker 3500 mensen dakloos geraakt. De Nederlandse regering heeft besloten dat honderd vluchtelingen die de hulp het hardst nodig hebben naar Nederland mogen komen. Slechts 50 hiervan zijn kinderen, terwijl alle kinderen recht hebben op bescherming en opgroeien in een veilige omgeving. Klaas van Kruistum, presentator van Zapplive op Zaterdag, vindt dat er dringend wat moet gebeuren: “Ik begrijp niet waarom er zo wordt geaarzeld met het opvangen van kinderen zonder ouders die onze hulp hard nodig hebben. Er is acute nood die we wat mij betreft niet kunnen negeren!"

- Klaas van Kruistum -

Er is acute nood die we wat mij betreft niet kunnen negeren!

Tijdens deze actie worden kinderen in Nederland opgeroepen om mee te doen door een foto van zichzelf te maken waarin zij een bordje vasthouden met de hashtag ‘#500kinderen’. Het doel is om van alle foto’s een collage te maken en deze in de week van 21 september in Den Haag te presenteren. Tijdens de wekelijkse uitzending op zaterdagmiddag kunnen foto’s worden ingestuurd via www.zapplive.nl. Door de week kunnen kinderen hun foto delen via Instagram door ‘@zapplive’ te taggen en de hashtag ‘#500kinderen’ te gebruiken.

Zapplive op Zaterdag steunt het initiatief van VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling.

Zapplive op Zaterdag, elke zaterdagmiddag om 17.25 uur bij KRO-NCRV op NPO Zapp.