1 op de 5 gehandicapten ervaart discriminatie

5 minuten leestijd

"Nederland discrimineert en mensen met een beperking ervaren dat meer en meer! Dat wordt pijnlijk zichtbaar in het vandaag verschenen SCP-rapport aan over hoe mensen discriminatie ervaren", zegt Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken.

'Schokkende cijfers'

En de gevolgen zijn groot: mensen trekken zich terug uit de maatschappij, verliezen hun vertrouwen in politie, justitie en overheid of haken af als het gaat om onderwijs of het zoeken naar werk. "Éen op de vijf mensen met een beperking ervaart discriminatie door instanties en één op de tien in hun werk of het zoeken naar werk. Een inclusieve samenleving is daarmee nog ver weg", is de conclusie van Brink.

"Ik vind dat schokkende cijfers", zegt Brink. "Ik zie dat het VN Verdrag Handicap mooie woorden biedt, maar dat er nog te weinig naar wordt gehandeld." Die conclusie werd eerder ook al getrokken in een rapport van De Alliantie.

'Drempels wegnemen'

"Mensen met een beperking ervaren in ons land vaker discriminatie dan mensen zonder beperking. Dit moet anders. Ik doe daarom nogmaals mijn oproep aan de landelijke en gemeentelijke politiek om meer werk te maken van de naleving van dit verdrag en drempels weg te nemen."

Meer lezen over dit onderwerp?

KRO-NCRV houdt van iedereen. Daarom laten we ook iedereen aan het woord. Een greep uit mooie verhalen met mooie mensen in een mooie samenleving.

Bekijk het onderwerp