Bisschop Gerard de Korte preekt op kerstavond tijdens de kerstnachtmis in een vrijwel lege Sint-Janskathedraal. De mis wordt op kerstavond uitgezonden op NPO2, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen worden er geen kerkgangers toegelaten. ANP ROB ENGELAAR

‘s-Hertogenbosch, 11 februari 2024 - In de hoofdstad van Noord-Brabant, die dezer dagen Oeteldonk heet, staat de kathedrale basiliek van Sint-Jan de Evangelist. In dit gotische kerkgebouw klonk zeker 750 jaar geleden al koorgezang. Om daarbij stil te staan zendt het KRO-NCRV-televisieprogramma Kruispunt vandaag een portret uit van de Schola Cantorum, het koor dat is verbonden aan de Sint-Jan.

Regisseur Hans Borgman maakte de film Schola, een liefdevol portret van de Bossche Schola Cantorum.

“De film volgt zangers tijdens repetities en thuis en gaat kijken bij de jeugdopleiding waar wekelijks tientallen kinderen zingen. De schitterende muziek, zeker als die klinkt in de monumentale kathedraal, geeft een verbinding met het hogere, maar kan ook niet-gelovigen raken tot in hun ziel”, aldus de redactie van Kruispunt.

Het oudste getuigenis van koorzang in de Sint-Jan is een testament uit 1274 dat bewaard wordt in het Bossche Stadsarchief. De rijke Bosschenaar Willem van Gent betaalde destijds drie schellingen per jaar voor het zingen van missen door de jongens van de Latijnse school.

In de middeleeuwen was de Latijnse school van 's-Hertogenbosch erg beroemd. De Brabantse stad was toen een belangrijk cultureel centrum.

In 1629 ging de Sint-Jan, na inname van de stad door Frederik Hendrik, over in protestantse handen. Pas in 1811 werd de Sint-Janskathedraal weer aan de katholieken teruggegeven. De traditie van de jongenskoorzang was toen echter volledig verloren gegaan.

Thans bestaat het kathedrale kerkkoor uit drie groepen: de kinderen (Schola Puerorum), de jongvolwassenen (Schola Iuventatis) en de volwassenen (Schola Maior). De rector cantus is Jeroen Felix.

Kruispunt: De zin van zingen, zondag 11 februari om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.