Piura, 14 september 2021 - Aartsbisschop José Antonio Eguren Anselmi van het Peruaanse aartsbisdom Piura heeft zondag de president van Peru, Pedro Castillo Terrones, opgeroepen zijn kabinet te ontdoen van personen die banden hebben met de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad.

Op 11 september overleed Abimael Guzmán Reynoso, die Lichtend Pad in de jaren zestig oprichtte. De beweging begon in 1980 een gewapend conflict met de regering van Peru, waardoor tienduizenden burgers om het leven kwamen.

Tijdens een mis op 12 september zei aartsbisschop Eguren: “Wij Peruanen mogen geen moment vergeten wat deze intrinsiek perverse ideologie belichaamt, noch het immense lijden dat zij in de recente geschiedenis van ons land heeft veroorzaakt, laat staan dat wij vandaag toestaan dat zij de totale macht grijpt. (…) Daarom: Mijnheer de President, maak schoon schip in uw kabinet!”

Sinds zijn verkiezing tot president van Peru worden Castillo en zijn entourage beschuldigd van banden met Lichtend Pad.

Na Castillo's ambtsaanvaarding nam de kritiek toe vanwege de mensen die hij benoemde op verschillende posten in zijn regering.

In de afgelopen weken is de voorzitter van de ministerraad, Guido Bellido, er door de plaatselijke pers van beschuldigd de Pensamiento Gonzalo aan te hangen, de ideologie van Abimael Guzmán, wiens nom de guerre ‘Voorzitter Gonzalo’ was.

Aartsbisschop Eguren merkte op dat 12 september het feest van de Heilige Naam van Maria is en dat Guzmán op die dag in 1992 gevangen werd genomen.

“Samen met hem vielen de belangrijkste leden van zijn communistische, terroristische, genocidale en moorddadige bende, die in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een bloedbad aanrichtte onder hele gemeenschappen van arme inwoners van onze Andes- en junglegebieden”, aldus de rooms-katholieke kerkleider. Het geweld van het Lichtend Pad, vervolgde hij, bereikte “mensen in de steden, onder wie ouderen, zwangere vrouwen en kinderen, die op wrede wijze werden vermoord”.

Lees: Door Lichtend Pad vermoorde zuster uitgeroepen tot martelares

Abimael Guzmán stierf op 86-jarige leeftijd in de extra beveiligde gevangenis op marinebasis Callao. Zijn gezondheid was de afgelopen maanden verslechterd. Hij at nauwelijks meer en werd een tijdlang in het ziekenhuis behandeld.

“De terroristische leider Abimael Guzmán, die verantwoordelijk is voor het verlies van talloze levens van onze landgenoten, is dood”, schreef president Pedro Castillo op Twitter. “Onze veroordeling van terrorisme is krachtig en onherroepelijk. Alleen in een democratie kunnen we een Peru bouwen van gerechtigheid en ontwikkeling voor ons volk.”

Guzmán werkte in de jaren zestig als hoogleraar filosofie aan de universiteit van Ayacucho. Later ging hij ondergronds en richtte rebellenorganisatie Sendero Luminoso (‘Lichtend Pad’) op. In 1992 werd hij gearresteerd in Lima en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor een bloedige bomaanslag in de Peruaanse hoofdstad waarbij 25 doden en 155 gewonden vielen.

De rebellenleider heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslag, maar werd in september 2018 opnieuw tot levenslang veroordeeld. Tussen 1980 en 2000 kwamen bijna 70.000 mensen om het leven bij botsingen tussen Sendero Luminoso en staatsveiligheidstroepen.

Hoewel bijna alle leiders van Lichtend Pad achter de tralies zitten, zijn er nog steeds strijders verspreid in geïsoleerde bos- en berggebieden. De autoriteiten schatten eerder dit jaar hun aantal op 350 en beschuldigen hen van samenwerking met drugshandelaars.