Wennen aan orgelgeluid, je thuis leren voelen in een kerkgebouw en alvast in aanraking komen met Bijbelse verhalen. Dat is wat predikant Marloes van Doorne met haar Mini-Kerk voor kinderen wil bereiken. Daarbij heeft ze hulp van een heel speciale collega die alle aandacht van kinderen trekt.

Geloofsopvoeding, hoe doe je dat? Het is een bekende vraag bij gelovige ouders. Vier keer per jaar is er op zondagmiddag in de Maranathakerk ’t Harde een dienst speciaal voor kinderen tot zes jaar. Samen met teddybeer ‘Dominee Mini’ laat predikant Marloes van Doorne de kleintjes proeven aan kerkdiensten. Het belangrijkste vindt de dominee dat ieder kind er mag zijn. Het idee voor een Mini-kerkdienst kwam van ouders. Marloes: ,,Er was behoefte aan een dienst voor kleintjes. Hier mogen kinderen heen en weer lopen en praten. Ze kunnen zichzelf zijn. Dat is toch anders bij de ochtenddienst, dan moet je vooral stilzitten en luisteren. Voor ouders is het een opgave hun kinderen stil te houden, bij de Mini-Kerk hoeft dat niet. Alleen als ze heel hard beginnen te blèren.”

methartenziel minikerk
mhz minikerk

Marloes ziet de Mini-Kerk als een aanvulling op de geloofsopvoeding van ouders, maar het is zeker geen vervanging. ,,Geloofsopvoeding doe je thuis, maar het leren kennen van de kerk op jonge leeftijd maakt het gemakkelijker voor kinderen ook naar de zondagsdienst te komen als ze ouder zijn. Alleen al het orgelgeluid, daar moet je écht aan wennen.” De dominee ziet dat ouders het fijn vinden elkaar tijdens de Mini-diensten te ontmoeten. ,,Dat geeft een stukje erkenning, dat ook andere ouders ermee bezig zijn.”

Lastig

Marloes nam haar zoontje Paul (8) ook mee naar de Mini-diensten toen hij kleiner was. Nu gaat Paul nog geregeld mee als assistent. ,,Ik zag de Mini-Kerk ook bij de geloofsopvoeding van mijn eigen zoon als een mooi extraatje.” Marloes en haar man zijn naar haar zeggen niet op een andere manier bezig met geloofsopvoeding dan andere ouders. Ze lezen samen uit de Bijbel, gaan naar de kerk en praten over geloof. ,,Soms is het lastig qua tijd met geloof bezig te zijn. Een dag is snel vol en soms hebben we ook even geen zin om ermee bezig te zijn. Dan is een kerkdienst een goede aanvulling, omdat er dan een vast moment is waarop je er sowieso tijd voor maakt”, zegt Marloes.

Ik voelde een klik, want er is een vrouwelijke dominee en het is niet zo streng

Michail van der Meulen

Michail en Alise van der Meulen uit ‘t Harde hebben hun dochter Sophie (3) laten dopen in de Maranathakerk. De Mini-Kerk is voor het gezin vaste prik. Michail en Alise zijn op verschillende manieren christelijk opgevoed. Alise was als kind lid van een gereformeerde gemeente. Michail ging naar christelijke scholen en hij kreeg van zijn ouders de christelijke normen en waarden mee, maar daar bleef het bij. ,,Ik ben minder streng opgevoed dan mijn vrouw. We deden wel aan bidden voor het eten.” In zijn puberteit liet Michail het geloof los. ,,Ik zag klasgenoten diep in het geloof wegzakken en ik had daar op dat moment niets meer mee.”

Tot hij zijn vrouw Alise ontmoette. Alise was niet langer aangesloten bij een gereformeerde gemeente. In ’t Harde vonden ze de Maranathakerk. Michail: ,,Ik voelde direct een klik. Het is een toegankelijke kerk. Er is een vrouwelijke dominee, het is niet zo streng.

mhz alise
minikerk

Alise is meer met geloof bezig dan Michail, maar wat betreft de geloofsopvoeding van hun dochtertje staan ze er gelijk in. Ze lezen uit de Bijbel, ze bidden voor het eten en Michail leest vaak voor uit christelijke boeken die speciaal voor peuters ontwikkeld zijn. Michail: ,,Ik vind geloofsopvoeding belangrijk, vooral omdat ik Sophie de normen en waarden mee wil geven die mijn ouders mij meegaven. Respectvol omgaan met alle mensen vind ik het belangrijkste, ook als zij anders geloven.”

Michail vindt de Mini-Kerk ‘heel leuk’. ,,Het is laagdrempelig en teddybeer ‘Dominee Mini’ werkt goed. Kinderen krijgen daar een band mee.”