Erbil, 9 september 2021 - De Assyrische Kerk van het Oosten heeft een nieuw hoofd. Mar Awa (burgerlijke naam: David Royel) is gisteren door de synode van de kerk in de Noord-Iraakse stad Erbil gekozen tot de nieuwe katholikos-patriarch. Hij volgt Gewargis III op, die zijn ambt om gezondheidsredenen had neergelegd. 

De verkiezingssynode, die vanwege corona diverse malen was uitgesteld, vond plaats in de kerk van Sint-Johannes de Doper in Erbil.

Awa Royel werd in 1975 in Chicago, Verenigde Staten, geboren. Hij behoort tot de eerste generatie Assyrisch-Amerikanen. Al op zeventienjarige leeftijd was hij diaken in zijn kerk.

In 2008 werd Royel tot bisschop geconsacreerd door katholikos-patriarch Dinkha IV en geïntroniseerd als hoofd van het Bisdom Californië van de Assyrische Kerk van het Oosten. Hij heeft vooraanstaande posities bekleed in de wereldwijde kerkleiding van de Assyrische Kerk en haar betrekkingen met andere kerken.

David Royel behaalde zijn bachelordiploma aan de Loyola University Chicago in 1997 en behaalde vervolgens zijn tweede bachelordiploma in de theologie aan de University of Saint Mary of the Lake in Mundelein (Illinois) in 1999. Later behaalde hij zijn licentiaat en doctoraat in de godgeleerdheid aan het Pauselijk Oriëntaals Instituut in Rome.

De Kerk van het Oosten, vaak ‘Assyrische Kerk’ genoemd, gaat terug op de Kerk van het oude Perzische Rijk. De Kerk ontwikkelde zich in Mesopotamië vanaf het begin van de tweede eeuw. Vanaf de vierde eeuw werden om politieke redenen de contacten met de rest van de christenheid steeds meer verbroken. 

De Kerk van het Oosten, die gerekend wordt tot het nestorianisme, ontwikkelde een eigen levendige missionaire activiteit. In het midden van de zevende eeuw bereikten de eerste missionarissen China en stichtten er christelijke gemeenschappen. In de hoogtijdagen van de dertiende en veertiende eeuw onder de Mongolen waren er ongeveer 27 metropolen langs de zijderoutes voor de talrijke gelovigen uit de meest uiteenlopende culturen en 230 bisdommen verspreid over heel Azië onder de katholiek-patriarch in Bagdad.

Tegenwoordig telt de onafhankelijke kerk wereldwijd slechts ongeveer 400.000 gelovigen, met het accent op het Midden-Oosten (Iran, Irak, Syrië, Libanon), maar ook in Noord-Amerika, Australië en India.

De Assyrische Kerk van het Oosten, die behoort tot het christendom van de Oost-Syrische ritus, is sinds 1948 lid van de Wereldraad van Kerken. Er bestaan bijvoorbeeld intensieve betrekkingen met de Chaldeeuws-Katholieke Kerk en de Syrisch-Orthodoxe Kerk. De dialoog met de Chaldeeërs wordt voortgezet in het kader van de officiële dialoog met de Katholieke Kerk, en die met de Syrisch-Orthodoxe Kerk vindt hoofdzakelijk plaats in het kader van de officieuze dialoog van de kerken van Syrische traditie. Sinds 2018 onderhoudt de Kerk van het Oosten ook een officiële dialoog met de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Sinds een twintigtal jaren bestaat er een voorwaardelijke eucharistische gemeenschap tussen de Assyrische Kerk van het Oosten en de Chaldeeuwse-Katholieke Kerk. De gelovigen van beide kerken mogen de eucharistie in de andere kerk ontvangen wanneer de pastorale situatie dit vereist. 

De Chaldeeuws-Katholieke Kerk, die met Rome is geünieerd, kwam enkele eeuwen geleden voort uit de Kerk van het Oosten.

Mar Awa