Rome, 23 maart 2024 – De Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) gaat door met de Synodale Weg maar zal bij dit nationale hervormingsproces geen beslissingen nemen die indruisen tegen het canoniek recht of instructies van de pauselijke autoriteiten. Dat heeft de persdienst van de Heilige Stoel gisteravond laten weten na een vergadering van een DBK-delegatie met de hoofden van diverse dicasteries van de Romeinse Curie.

De vergadering van gisteren was een voorzetting van de dialoog die in 2022 begon. De aanleiding voor het overleg is de aankondiging van controversiële hervormingen in de lokale Duitse Kerk.

In de loop van het gesprek, zei het Vaticaan gisteravond, werden “verschillen en convergenties” van mening en perspectief geïdentificeerd, “volgens de methode die is aangenomen in het eindsynodale rapport” van de bisschoppensynode van oktober 2023 over synodaliteit, die sterk de nadruk legde op dialoog en “gesprek in de geest” als een middel om gezamenlijk een weg vooruit te vinden in verschillende kwesties.

Volgens het Vaticaan zijn vertegenwoordigers van zowel de DBK als de Romeinse Curie overeengekomen om regelmatig van gedachten te wisselen over het werk van de Synodale Weg, evenals over de oprichting van de omstreden Synodale Raad.

Vaticaan zegt ‘nee’ tegen Duitse ‘synodale raad’  (23 januari 2023)

In dit verband zei het Vaticaan dat de Duitse bisschoppen hebben verduidelijkt dat hun werk “gericht zal zijn op het identificeren van concrete manieren om de synodaliteit in de Kerk in Duitsland uit te oefenen, in overeenstemming met de ecclesiologie van het Tweede Vaticaans Concilie, de bepalingen van het Canoniek Recht en de vruchten van de Synode van de universele Kerk, om deze vervolgens ter goedkeuring voor te leggen aan de Heilige Stoel”.

Vertegenwoordigers van de Romeinse Curie waren kardinaal Victor Fernández (Geloofsleer), kardinaal Kurt Koch (Bevordering van de Christelijke Eenheid), kardinaal Pietro Parolin (Staatssecretariaat), kardinaal Robert Prevost (Bisschoppen), kardinaal Arthur Roche (Goddelijke Eredienst en Sacramentendiscipline) en aartsbisschop Filippo Iannone (Wetgevende Teksten).

De DBK werd vertegenwoordigd door de bisschoppen Georg Bätzing van Limburg, Stephan Ackermann van Trier, Michael Gerber van Fulda, Peter Kohlgraf van Mainz, Bertram Meier van Augsburg en Franz-Josef Overbeck van Essen.