Nijmegen (ANP) 27 september 2021 - De Radboud Universiteit in Nijmegen trapt de aanloop naar het honderdjarig bestaan in 2023 af met vijf exposities in Museum Het Valkhof. De reeks Moonshot bestaat uit vijf tentoonstellingen, die kunst en wetenschap bijeenbrengen. Wetenschappelijke boeken en instrumenten worden gecombineerd met moderne kunst uit verschillende musea en uit particuliere collecties. Elke expositie heeft betrekking op ruimte, tijd en waarneming, aldus Het Valkhof.

De eerste tentoonstelling Horizon is opgebouwd rond de allereerste foto van een zwart gat. Die foto werd in 2019 geconstrueerd door een internationaal team van wetenschappers onder leiding van de Nijmeegse sterrenkundige Heino Falcke en was een wereldwijde sensatie. Op de foto is een rode vorm te zien, die de grens vormt tussen het waarneembare en het niet meer waarneembare. Voorbij deze grens verdwijnt alle informatie in het zwarte gat en kan niet meer terugkeren.

De horizon is een zichtbare lijn die in feite niet bestaat, legt het museum uit. Het is de grens van het blikveld op aarde, maar het is ook de lijn die hemel en aarde van elkaar scheidt. De horizon is het uitgangspunt voor de menselijke positie op aarde, want de grens verschuift naarmate je nadert. Daarmee is de horizon al eeuwen de essentie van de ruimtelijke oriëntatie en een baken voor metingen en navigatie.

Horizon is te zien van 15 oktober tot en met 2 januari 2022. Daarna volgen de exposities Space, Wave, Time en Black Hole.

Radboud Universiteit verliest predikaat katholiek (20-10-2020)

Op 17 oktober 1923 werd de Katholieke Universiteit Nijmegen opgericht. Het doel was de bevordering van de katholieken in Nederland. Zij waren destijds sterk ondervertegenwoordigd binnen bijvoorbeeld het openbaar bestuur, advocatuur en de medische sector. Initiatiefnemer van de universiteit was de Radboud Stichting.