Rome, 25 juni 2023 – Het zaligverklaringsproces van de Portugese karmelietes Lúcia dos Santos (1907-2005) heeft een nieuwe fase bereikt. Onlangs werd zij uitgeroepen tot ‘eerbiedwaardige dienares Gods’ omdat de paus officieel heeft erkend dat zij de christelijke deugden op heldhaftige wijze heeft beoefend. Zuster Lúcia was een van de drie herdertjes aan wie in 1917 de Heilige Maagd Maria zou zijn verschenen. Zodra er een mirakel op Lúcia’s voorspraak wordt erkend, kan zij worden zaligverklaard.

De twee andere Fátima-zieners, de jong gestorven Jacinta en Francisco Marto, zijn al tot de eer der altaren verheven. Zij werden in 2000 zaligverklaard en in 2017 heiligverklaard.

Lúcia dos Santos (1907-2005)

Lúcia dos Santos was de enige van de drie zieners die met Maria zou hebben gesproken. Haar verslag van de verschijningen is de bron van de zogenaamde Drie Geheimen van Fátima. De laatste 50 jaar van haar leven bracht Lúcia door in een karmelietenklooster in Coimbra, Portugal.

Het zaligverklaringsproces werd in 2008 geopend, drie jaar na haar dood, nadat Benedictus XVI dispensatie had verleend voor de gewoonlijk vereiste wachtperiode van vijf jaar. Meer dan 15.000 brieven, getuigenissen en andere documenten werden verzameld tijdens de diocesane fase van haar zaak, die in 2017 werd afgesloten.

Paus Franciscus is van plan om Fátima deze zomer te bezoeken wanneer hij naar Portugal reist voor de Wereldjongerendagen. De paus zal de ochtend van 5 augustus doorbrengen in het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Fátima, ongeveer 75 mijl ten noordoosten van Lissabon, waar hij de rozenkrans zal bidden met zieke jongvolwassenen in de Mariakapel van verschijningen.

In het decreet van 22 juni werd naast de erkenning van zuster Lúcia’s heldhaftige deugdzaamheid het martelaarschap erkend van Manuel González-Serna Rodríguez en 19 metgezellen. Zij werden vermoord “uit haat tegen het geloof” tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936.

De paus erkende ook de heldhaftige deugden van Maria Lange (1789-1882), die vanuit Cuba naar de Verenigde Staten emigreerde en de eerste Afro-Amerikaanse religieuze congregatie stichtte, van de Braziliaanse aartsbisschop Antônio de Almeida Lustosa (1886-1974), van de Italiaanse franciscaan Antonio Pagani (1526-1589) en de Italiaanse zuster Anna Cantalupo (1888-1983).