This handout photo released by the Vatican Media shows worshippers attending a mass held by Pope Francis at Bahrain National Stadium in Riffa, near the capital Manama, on November 5, 2022. About 30,000 flag-waving worshippers joined an open-air mass held by Pope Francis in mainly Muslim Bahrain, the highlight of his outreach mission to the Gulf.
VATICAN MEDIA

Riffa, 5 november 2022 - Op de derde dag van zijn bezoek aan Bahrein heeft paus Franciscus vanochtend (plaatselijke tijd) in het nationaal stadion in de stad Riffa op het Bahrein-eiland eucharistie gevierd samen met 28.000 gelovigen. In zijn homilie riep Franciscus mensen op hun naaste onvoorwaardelijk lief te hebben en hun harten te “demilitariseren”. Het gaat niet alleen om liefde voor onze naasten, maar voor iedereen, ook voor onze vijanden, aldus de Heilige Vader. 

In vele delen van de wereld, preekte de paus, wordt macht uitgeoefend “die wordt gevoed door onderdrukking en geweld, die haar eigen ruimte wil vergroten en die van anderen inperkt, haar heerschappij oplegt, de fundamentele vrijheden beperkt en de zwakken onderdrukt”. In plaats van alleen maar te dromen van een betere wereld, moeten christenen zich engageren en een “moedig” leven leiden. 

Om werkelijk “vredestichters” te zijn, riep Franciscus de mensen op om “de spiraal van wraak te doorbreken, geweld te ontwapenen, het hart te demilitariseren”. Broederschap is geen naïeve droom, maar vereist dat we kwaad met goed vergelden. Het is noodzakelijk om te leren “iedereen lief te hebben, zelfs de vijand”. Daarmee verbonden is het besluit “geen vijanden te hebben, in de ander geen hindernis te zien die overwonnen moet worden, maar een broeder en een zuster die bemind moeten worden”. Zij die de vijand liefhebben “brengen de weerspiegeling van de hemel op aarde”, zei de paus.

De opperherder van de Katholieke Kerk prees Bahrein als een voorbeeld van samenleven in verscheidenheid, in een wereld die “steeds meer gekenmerkt wordt door de voortdurende migratie van volkeren en het pluralisme van ideeën, gewoonten en tradities”. 

Volgens de VN komt ongeveer 63 procent van alle werknemers in Bahrein uit het buitenland, bijvoorbeeld uit India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka en de Filippijnen. De migranten vormen de meerderheid van de ongeveer 210.000 christenen die in deze Golfstaat wonen.

Franciscus bedankte de christenen in de Arabische wereld voor hun “zachte en vreugdevolle getuigenis van broederschap”. Hij verzekerde de ongeveer 28.000 aanwezigen, van wie velen uit Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië en andere Golfstaten waren afgereisd, van zijn geestelijke nabijheid.

Voorafgaande aan de Heilige Mis die werd opgedragen voor vrede en gerechtigheid, liet Franciscus zich rond rijden in de pausmobiel. Hij werd vergezeld door de bisschop verantwoordelijk voor het Apostolisch Vicariaat Noord-Arabië, de Zwitserse kapucijn Paul Hinder. Die was ook de hoofdcelebrant van de dienst van het altaar. Vanwege zijn knieproblemen was de paus dat niet zelf. Franciscus, niet gehuld in een kazuifel maar een koormantel, verleende zoals dat heet  ‘pontificale assistentie’. Onder de andere celebranten waren enkele curiekardinalen en oosterse patriarchen.

This handout photo released by the Vatican Media shows Pope Francis presiding over an open-air mass at Bahrain National Stadium in Riffa, near the capital Manama, on November 5, 2022. About 30,000 flag-waving worshippers joined an open-air mass held by Pope Francis in mainly Muslim Bahrain, the highlight of his outreach mission to the Gulf. VATICAN MEDIA