Rome, 16 september 2021 - Terwijl de Pontificale Zwitserse Garde doorgaat met plannen om haar Vaticaanse kazerne te renoveren, zijn er berichten dat het nieuwe ontwerp ruimte zou bieden aan vrouwelijke militairen. Staat het 515 jaar oude leger op het punt zijn toelatingseisen te wijzigen? 

“Allereerst wil ik zeggen dat de reacties van de Zwitserse pers op mijn verklaringen buitensporig zijn geweest”, zegt Jean-Pierre Roth, voorzitter van de liefdadigheidsstichting die het nieuwe gebouw van de Zwitserse Garde financiert, per e-mail aan de Amerikaanse Catholic News Agency (CNA).

Roth vertelde de Zwitserse krant Tages-Anzeiger eerder deze week dat “het vanaf het begin belangrijk voor ons was dat het nieuwe gebouw ruimte zou bieden aan vrouwen”.  

Het bouwproject van ongeveer 51 miljoen euro omvat ook plannen om de woonruimte voor de gardisten uit te breiden, van wie sommigen momenteel in gedeelde kamers slapen of in woningen buiten Vaticaanstad. De nieuwe barakken zullen iedere gardist van een eigen kamer met een eigen badkamer voorzien.

De Britse krant The Telegraph citeerde luitenant Urs Breitenmoser, een woordvoerder van de Zwitserse Garde, die zei dat de individuele kamers betekenen dat “we in de toekomst, als het besluit wordt genomen, ook vrouwen zouden kunnen huisvesten”. 

Roth legde aan CNA uit dat de bouwstichting “kazernes plant die voldoen aan de behoeften van de Zwitserse Garde in de komende decennia. Wie weet of er in de toekomst ook vrouwen in de Garde zullen worden opgenomen? Die beslissing is aan de Heilige Vader. Onze stichting heeft geen informatie over een mogelijk besluit daartoe”, voegde hij toe. 

Om tot de Pontificale Zwitserse Garde te worden toegelaten, moet een kandidaat een alleenstaande rooms-katholieke man met de Zwitserse nationaliteit zijn, tussen 19 en 30 jaar en minstens 180 cm lang zijn. Het is de gardisten toegestaan om tijdens hun dienstperiode te trouwen. Sommige gehuwde officieren en onderofficieren wonen met hun vrouw en kinderen in een gezinswoning.

“Een van de hoofddoelstellingen van het project is meer appartementen aan te bieden voor gehuwde bewakers. De kazerne krijgt 25 appartementen voor gezinnen”, zei Roth.

De renovatie, die al sinds 2016 in de planningsfase zit, heeft nog geen startdatum voor de bouw, hoewel sommige rapporten het jaar 2023 hebben genoemd. Roth zei dat het project wordt besproken door de vastgoedcommissie van het Vaticaan en vervolgens moet worden goedgekeurd door UNESCO. De werkzaamheden zullen naar verwachting meerdere jaren in beslag nemen.

Roth merkte verder op dat veel landen vrouwelijke militairen en politieagenten hebben, dus dat volgens hem ook in de Zwitserse Garde eens het geval kunnen zijn. 

“Als zorgvuldige planners moesten we die ontwikkeling als een mogelijke optie beschouwen. We hebben dus voorzien in eenpersoonskamers voor alle niet-gehuwde gardisten en een flexibele interne structuur van het gebouw die het mogelijk maakt een vrouwensector te creëren. Het was gewoon gezond verstand en zorgvuldige planning.”

Volgens de stichting heeft het gardistenverblijf sinds hun bouw begin 1800 slechts kleine veranderingen ondergaan, wat heeft geleid tot hoge onderhoudskosten en de noodzaak van grote reparaties en updates. De nieuwe kazernes zijn ook nodig om de groei op te vangen, aangezien het leger enkele jaren geleden is uitgebreid van 110 naar 135 gardisten.

Roth vertelde CNA dat de keuze voor privékamers deels komt doordat de soldaten van de Zwitserse Garde “de hele dag in contact staan met het publiek of onder publieke ogen staan. Zij hebben ook behoefte aan wat privacy.” Hij voegde eraan toe dat het nog veel te vroeg was om te spreken over andere veranderingen die zouden moeten worden doorgevoerd om vrouwelijke gardisten tegemoet te komen, zoals aanpassingen aan de uniformen.