Honderden mensen bij afscheid kardinaal Simonis

09-09-2020
“Vele honderden” mensen hebben 9 september in de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht afscheid genomen van kardinaal Ad Simonis. Dat zei een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht.

Het publiek kon vanaf 12.00 uur gedurende de dag terecht om afscheid te nemen van de emeritus aartsbisschop van Utrecht, die 2 september in Sassenheim overleed op 88-jarige leeftijd. De afscheidsdag begon met een korte viering geleid door kardinaal Wim Eijk, de opvolger van kardinaal Simonis als aartsbisschop van Utrecht. De kerk bleef tot 20.00 uur open.

Volgens de woordvoerder hing er een serene sfeer in de kerk, waar het lichaam van kardinaal Simonis bij het altaar lag opgebaard. Priesters zaten in gebed bij de gesloten kist en er was orgelspel. Gelovigen liepen een voor een langs de kist.

Wegens de coronamaatregelen lag er geen condoleanceregister. Wel was er de mogelijkheid een boodschap achter te laten in een mandje. Bij het verlaten van de kerk kregen bezoekers een gebedsprentje van kardinaal Simonis aangeboden.

Adrianus Johannes kardinaal Simonis, ook wel Ad Simonis, was van 1983 tot 2007 de aartsbisschop van Utrecht. In 1985 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot kardinaal.

De uitvaart is op 10 september in de Sint-Catharinakathedraal. De KRO-NCRV zendt die rechtstreeks uit op NPO2.