Rabbi Pinchas Goldschmidt, Chief Rabbi of Moscow and President of the Conference of European Rabbis, delivers a speech during the inauguration ceremony of the KAICIID Center (King Abdullah Bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue) held at the Hofburg in Vienna on November 26, 2012. AFP

Aken, 19 januari 2024 - De Internationale Karelsprijs van Aken, ingesteld ter bevordering van de Europese eenheid, gaat dit jaar naar de voorzitter van de Conference of European Rabbis (CER), de in Zwitserland geboren rabbijn Pinchas Goldschmidt. De organisatie wil daarmee naar eigen zeggen een signaal afgeven “dat het Joodse leven een natuurlijk onderdeel is van Europa en dat er in Europa geen plaats is voor antisemitisme”.

Goldschmidt, van 1993 tot 2022 opperrabbijn van Moskou, wordt geprezen voor zijn inspanningen om “vrede, het zelfbeschikkingsrecht van alle volkeren, Europese waarden, tolerantie, pluralisme en begrip te bevorderen”.

De prijs wordt ook opgedragen aan het “Joodse volk in Europa”. Verschillende Europese landen meldden een toename van antisemitische incidenten, vooral sinds in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak.

Bij de bekendmaking van de winnaar vandaag werd verwezen naar een uitspraak van Frans Timmermans over de rol die de bestrijding van Jodenhaat zou moeten spelen in Europa. “Iedere aanval op een Jood is een aanval op alles waar Europa trots op is. De manier waarop we Joden en andere minderheden behandelen, is een lakmoesproef voor de gezondheidstoestand van onze open Europese samenleving.”

De Karelsprijs, genoemd naar Karel de Grote, wordt in mei uitgereikt in Aken. Hij ging vorig jaar naar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

De Akense prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1950. In 2004 werd naast een gewone ook een buitengewone Karelspijs uitgereikt; die ging naar paus Johannes Paulus II. Paus Franciscus kreeg de gewone Karelsprijs in 2016.