KRO-NCRV met Bee Friendly in actie voor de wilde bij met 1 miljoen zaadzakjes

De wilde bij wordt bedreigd. Er zijn steeds minder bloemen door onder andere overproductie in de landbouw en door ‘tegeltuinen’ in woonwijken. Zo kunnen de bijen niet meer zorgen voor bestuiving van onze voedselgewassen, zoals appels, aardbeien, paprika’s en komkommers. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Minder bijen betekent minder voedsel, zo simpel is het. Daarom is KRO-NCRV in de week van de Nationale Bijentelling en de Nationale Zaaidag, de campagne Bee Friendly gestart, samen met Stefan Stasse van De Staat van Stasse (NPO Radio 2) en chef-kok en imker Ramon Brugman van BinnensteBuiten (NPO 2). Met het gratis ter beschikking stellen van maar liefst één miljoen zakjes zaad, speciale bij-lespakketten voor basisschoolkinderen en een burgerinitiatief vraagt KRO-NCRV de komende weken aandacht voor het nut van deze kleine bestuivers.

Een miljoen zakjes met zaad
Elk zaadzakje is goed voor 2,5 vierkante meter grond en levert zo tientallen bij-vriendelijke bloemen op. De zaadzakjes zijn gratis op te vragen via kro-ncrv.nl/beefriendly en ondertussen zijn al ruim een half miljoen zakjes uitgezaaid, goed voor meer dan 1,3 vierkante kilometer aan bij-vriendelijke natuur, wat te vergelijken is met 38 keer de oppervlakte van de Johan Cruijff Arena.

Bij-les in de klas 
Met speciale bij-lespakketten voor basisscholen kunnen ook kinderen op hun eigen schoolplein zorgen voor meer bloemen en leren ze meer over het nut van de bij. 12.500 schoolklassen hebben een gratis lespakket met zaadzakjes aangevraagd.

Handtekeningen voor de wilde bij 
Tijdens de Nationale Bijentelling afgelopen weekend zijn ruim 135.000 bijen geteld. Om de wilde bijenpopulatie gezond de houden is het belangrijk dat de wilde bij een beschermde status krijgt. Daarom is KRO-NCRV een online petitie gestart om zo de landelijke politiek via een burgerinitiatief ervan te overtuigen dat de wilde bij deze wettelijke bescherming nodig heeft.

Bij-vriendelijke programmering
Ook in de KRO-NCRV programma’s is de komende weken veel aandacht voor de wilde bijen en de Bee Friendly-campagne. Ramon Brugman is kok in het dagelijkse NPO 2-programma BinnensteBuiten, gek op honing én imker. Hij presenteert binnenkort een nieuwe serie op YouTube, waarin hij meer kennis opdoet over de wilde bij en bouwt in zijn tuin een bijenhotel. Ook SpangaS en Willem Wever besteden in de komende weken online aandacht aan de wilde bij. Stefan Stasse, die verleden jaar al in zijn programma De Staat van Stasse met zijn luisteraars bloemen zaaide, zal ook dit jaar ruim aandacht besteden aan de wilde bij en de campagne Bee Friendly: “We zijn het aan onze kinderen verplicht om onze leefwereld goed achter te laten voor de volgende generaties. En dat kan alleen mét de bij! Hun bestaan staat op het spel door het oprukken van de tegeltuinen en het gebrek aan bloemen. Samen kunnen we de bij redden, samen zetten wij Nederland in bloei. Dus ik zeg: tegels eruit en zaaien maar!

Over Bee Friendly 
De campagne Bee Friendly duurt tot en met eind mei, zolang de voorraad strekt. Meer informatie is te vinden op kro-ncrv.nl/beefriendly