München, 11 juni 2021 - Kardinaal Reinhard Marx wil na zijn door paus Franciscus afgewezen ontslag als aartsbisschop van München en Freising niet “gewoon weer overgaan tot de orde van de dag”. Dat “kan niet de weg zijn voor mij en ook niet voor het aartsbisdom”, staat in een reactie van Marx die gistermiddag door het Beierse aartsbisdom werd verspreid.

Lees: Paus aanvaardt ontslagverzoek Marx niet

“Het antwoord van de Heilige Vader heeft mij verrast. Ik had niet verwacht dat hij zo snel zou reageren en ook niet dat hij zou besluiten dat ik mijn ambt als aartsbisschop van München en Freising moet voortzetten”, zei de 67-jarige kardinaal. “Ik ben ontroerd door de uitvoerigheid en de zeer broederlijke toon van zijn brief, en ik voel hoezeer hij mijn verzoek begrijpt en heeft ontvangen. In gehoorzaamheid accepteer ik zijn besluit, zoals ik hem beloofd heb.”

Marx zegt dat hij de reactie van de paus een “grote uitdaging” vindt. Hij zei dat hij in de komende weken zou overwegen “hoe we samen nog meer kunnen bijdragen aan de vernieuwing van de Kerk hier in ons aartsbisdom en in het algemeen”. Het gaat om nieuwe wegen “mede in het licht van een geschiedenis van veelvuldige mislukkingen”.

Voor hem blijft het zo dat hij persoonlijke verantwoordelijkheid moet dragen met betrekking tot het omgaan met misbruik in de katholieke kerk, en dat hij ook een “institutionele verantwoordelijkheid” heeft, aldus de kardinaal. Dat geldt “vooral met het oog op de getroffenen, wier perspectief nog sterker in aanmerking moet worden genomen”.

Reinhard Marx, afkomstig uit het aartsbisdom Paderborn (Noordrijn-Westfalen), staat bekend als hervormingsgezind en behoort wereldwijd tot de meest prominente katholieke geestelijken. Hij schreef in zijn ontslagbrief dat er veel fouten zijn gemaakt bij het aanpakken van misbruik binnen de Duitse kerk. Zijn vertrek als aartsbisschop moest een keerpunt worden, maar volgens een door het Vaticaan gepubliceerde brief, gedateerd op 10 juni, wil de paus dat hij blijft.

De Rooms-Katholieke Kerk is in meerdere landen geplaagd door misbruikschandalen. Uit een studie die is uitgevoerd voor de Duitse Bisschoppenconferentie kwam in 2018 naar voren dat zeker 1670 geestelijken zich daar in de periode 1946-2014 hebben vergrepen aan minderjarigen, vooral jongens. Er waren duizenden slachtoffers.