Brussel, 20 juli 2021 – België beleefde vandaag een nationale dag van rouw. De buitengewoon hevige regens van 14 en 15 juli veroorzaakten overstromingen en verwoestende waterstromen die zeker 31 personen het leven kostte. Er zijn nog steeds 116 mensen vermist of onbereikbaar. Het water zorgde daarnaast voor enorme materiële schade in verschillende delen van het land. Ook kerken en parochiecentra bleven niet gespaard.

Om 11.00 uur vanochtend begon in de zwaar getroffen stad Verviers, ten oosten van Luik, een plechtigheid waarbij onder anderen koning Filip en koningin Mathilde, federaal premier Alexander De Croo en de Waalse eerste minister Elio Di Rupo aanwezig waren. Op het middaguur loeiden in heel het land sirenes en werden de vlaggen halfstok gehangen voor een minuut stilte. Alle Belgen waren opgeroepen de minuut stilte te respecteren uit solidariteit met de omgekomen slachtoffers en de mensen die naasten verloren of schade hebben geleden. Ook werd stilgestaan bij het werk van de hulpverleners en reddingswerkers die in de getroffen gebieden nog lang niet klaar zijn.

Lees: Paus bidt voor de getroffenen van de watersnood

De provincie Luik kreeg het meest te verduren. Pepinster, Trooz, Chaudfontaine, Verviers, Theux, Beaufays, en verschillende andere steden en dorpen werden zwaar getroffen door de natuurramp. Ook kerken en parochiecentra bleven niet gespaard, zoals Saint-Remacle en Saint-Jean-Baptiste in Verviers of de kerken in Dolhain.

In de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Recollecten (Église Notre-Dame des Recollets) in Verviers bereikte het waterniveau een peil van anderhalve meter, waardoor zelfs het hoofdaltaar praktisch onder water kwam te staan. Maar ook in de andere Waalse provincies bleven woningen en kerken niet gespaard. Zo kwam in Waals-Brabant de Sint-Jan-Baptistkerk van Waver onder water te staan.

Lees: Kardinaal De Kesel leeft mee met slachtoffers catastrofe

Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik lanceerde al van meteen na de natuurramp een oproep tot solidariteit en riep op tot een massale mobilisatie om de meest behoeftigen te hulp te komen. Verschillende kerken en parochiezalen worden opengesteld om mensen op te vangen of - zoals in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Verviers of de Sint-Franciscuskerk in Heusy – om hulpgoederen zoals kleding, schoenen of voedsel te verzamelen.

Ook de Franstalige sectie van Caritas Hulpbetoon, die al jaren actief is in de lokale hulpverlening in België, lanceerde een oproep voor giften. De rooms-katholieke hulporganisatie moedigt mensen ook aan om zich als vrijwilliger op te geven in gemeenten.

bronnen: ANP/VRT/Kerknet