Nieuws

De Nationale Onderwijsweek is van start

KRO-NCRV is mediapartner van de Nationale Onderwijs Week. Onder de noemer van gelijke kansen hebben we samengewerkt met de Stichting Nationale Onderwijs week, de gemeente Nijmegen en Viewpoint producties om een volwaardig programma voor elkaar te krijgen. Gelijke kansen in het onderwijs is een belangrijke thema voor onze maatschappelijke verankering. 

Een belangrijke sleutel voor gelijke kansen in de Nederlandse samenleving ligt in het onderwijs. Gelijke kansen speelt als thema al zo’n 15 jaar, maar sinds de publicatie van de Staat van het Onderwijs is het weer actueel.

Komende week gaat in Nijmegen de Nationale Onderwijs Week van start. Nijmegen is door Stichting Nationale Onderwijsweek (NOW) uitgeroepen tot Onderwijsstad van schooljaar 2017 – 2018. Daarmee is Nijmegen samen met Stichting NOW de eerste week van oktober ook meteen de organisator van de Nationale Onderwijsweek.

In deze week vinden verschillende activiteiten plaats voor onder andere leerlingen, docenten, ouders en bestuurders. Bijgaand tref je een overzicht van het programma aan.

Je kan je voor de diverse programmaonderdelen aanmelden op: https://www.nationaleonderwijsweek.nl/programma-now2017.

Er gaan drie documentaires over gelijke kansen in première (op maandag 2 oktober en dinsdag 3 oktober) en zendt KRO-NCRV op drie achtereenvolgende avonden deze documentaires uit op NPO 2. Is het mogelijk kinderen met verschillende achtergronden gelijke kansen te geven? Welke rol spelen ouders, leerkrachten en docenten, schoolbestuurders, schoolleiders, gemeenten en de politiek? Wat kunnen wij zelf doen? 
Zie voor informatie over de documentaires: http://pers.kro-ncrv.nl/programmas/documentaires.

Ook de programmabladen besteden deze week aandacht aan de onderwijsweek:
- In De Monitor van zondag 1 oktober dossier Passend Onderwijs. Zorgleerlingen moeten zoveel mogelijk naar een gewone school, dat is het idee van passend onderwijs. Drie jaar na de invoering van deze wet zijn veel ouders gefrustreerd en docenten overwerkt. Wat gaat er mis? En wat zijn de gevolgen voor het kind? http://pers.kro-ncrv.nl/programmas/de-monitor/de-monitor-passend-onderwijs
- Ook Brandpunt+ schrijft een aantal artikelen over de documentaires en zijn volgende week te lezen op Brandpunt+

De KRO-NCRV documentaire De kinderen van Juf Kiet is genomineerd voor de titel Nationale Onderwijsfilm 2017. De vakjury van de stichting Nationale Onderwijsweek schoof het drietal naar voren uit een eerdere longlist van acht. Kijk voor meer informatie op: http://hetkind.org/2017/08/25/publiek-stemmen-op-onderwijsfilm-2017-drie-nominaties/