Kyiv, 22 januari 2024 - De Oekraïense Raad van Kerken en Religieuze Gemeenschappen benadrukt in een vandaag verspreide verklaring dat de ware krachten van het volk eenheid, geloof en “de wil tot overwinning” zijn. De aanleiding voor de verklaring is de 105de verjaardag van de eenwording van de Oekraïense Volksrepubliek en de West-Oekraïense Volksrepubliek, die sinds 1999 in Oekraïne elke 22 januari wordt gevierd als Dag van de Eenheid.

De Oekraïense Raad omschrijft de feestdag als een “symbool van de onoverwinnelijkheid en standvastigheid van onze geest, ons geloof in vrijheid en onafhankelijkheid”.

De Raad bestaat uit 15 christelijke, joodse en islamitische geloofsgemeenschappen en het Oekraïense Bijbelgenootschap. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt de Raaf daarmee meer dan 95 procent van de godsdienstige gemeenschappen in het land.

Met het oog op de oorlog roept de Raad politici op geschillen te overwinnen en hun krachten te bundelen “om vele levens te redden”.

Alle gelovige burgers worden opgeroepen te bidden voor de bevrijding van het land van vijandelijke troepen, voor een rechtvaardige vrede, eenheid en een humane toekomst voor het Oekraïense volk.

Het hoofd van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, metropoliet Epifaniy, benadrukte in zijn eigen verklaring ook dat de kracht van het land in zijn eenheid ligt. “Mogen eenheid en broederschap de basis blijven voor de onoverwinnelijkheid van ons volk”, schreef hij op X.

Na de ineenstorting van het Russische keizerrijk grepen Oekraïense nationalisten de kans om een eigen natiestaat te stichten. Op 9 januari 1918 riep de Centrale Raad van Oekraïne met zijn Vierde Universele de Oekraïense Volksrepubliek uit tot een onafhankelijke, soevereine staat van het Oekraïense volk. Op 1 december 1918 sloten de Oekraïense Volksrepubliek en de West-Oekraïense Volksrepubliek in Fastiv een toetredingsovereenkomst over de verdere eenwording van de twee republieken tot één staat. Op 22 januari 1919 werd de eenwording plechtig afgekondigd op het Sint-Sofiaplein in Kyiv. De soevereiniteit zou niet lang duren, want Oekraïne werd gevoegd bij de Sovjet-Unie als de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek.