Amsterdam, 12 oktober 2021 - Kerkhistorici, kunsthistorici en theologen van de Vrije Universiteit van Amsterdam gaan onderzoek doen naar de betrokkenheid van protestantse kerken bij de slavernij en het kolonialisme. 

De Protestantse Kerk van Nederland (PKN) werkt aan het onderzoek mee, schrijft dagblad Trouw vandaag, om zo in het reine te komen met het verleden.

Slavenhandel en slavernij zijn lange tijd met de Bijbel in de hand goedgepraat en de leiders van de kerken die in de PKN zijn opgegaan waren geen voorlopers in de discussie over afschaffing van de slavernij, zegt theoloog Heleen Zorgdrager tegen de krant. Predikanten die in Suriname voor “zending” waren, kregen bijvoorbeeld soms uitbetaald in slaven en waren ook plantagehouder.

Het zijn vooral de protestantse kerken die verbonden zijn met het koloniale verleden. Destijds was de Hervormde Kerk de Nederlandse staatskerk. Katholieken werden als tweederangsburgers gezien en konden daarom geen positie bemachtigen bij de protestantse elite waaruit de VOC bestond.