Het klinkt bijna onwerkelijk: niet schoffelen, maar toch meer groente oogsten. Met de no-dig methode is het realiteit voor je moestuintje. Je bodem gezonder en jij minder werk. Onze boerderij in Europa deelt het geheim van deze methode.

Dé tips voor een moestuin

In aflevering 4 van Onze boerderij in Europa reist Yvon Jaspers naar het Engelse Bath, waar de broers Josh en Will Gay een gemengde boerderij runnen. Naast koeien, varkens en kippen, hebben ze er ook akkerbouw. En sinds kort zijn ze begonnen met 308 volkstuintjes voor de omringende bewoners van Bath en Bristol.

De manier waarop er op deze volkstuintjes verbouwd wordt, is heel speciaal. Waarom? Het is een compleet nieuwe techniek, waardoor je nauwelijks pesticiden nodig hebt. Benieuwd hoe je dat zelf doet? Wij delen de tips van boer Will Gay.

Onze boerderij in Europa
1 min 15 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Waarom kiezen mensen voor een volkstuin, als ze ook naar de supermarkt kunnen gaan voor hun eten? Boer Will legt het Yvon uit.

No-dig methode: niet spitten, wel groente

Er zijn veel verschillende manieren om met de grond van een volkstuin om te gaan. Boer Will Gay vertelt: 'Traditioneel spit je de grond om, zwaar werk, en je wiedt onkruid met de hand. Daarna spit je de compost erin. Wij hanteren het principe van 'niet spitten'.' Ook wel de no-dig methode genoemd. 

Hij vervolgt: 'De tuintjes lijken wat hoger te liggen en dat is ook zo. We hebben er karton onder gelegd om het onkruid tegen te houden. En daar komt tien centimeter compost op. Omspitten beschadigt de schimmels en de microben. Dan moet de bodem zich herstellen, wat ten koste gaat van de groei van je gewas.'

En deze manier van moestuinieren is niet zonder resultaat, legt Gay uit. 'Dit kost je vijftig uur minder werk, omdat je niet hoeft te spitten. Je opbrengst wordt tien procent hoger, en je hoeft veel minder onkruid te wieden. Niet veel mensen werken op deze manier, want het is een vrij nieuwe methode.' Dus minder werk, en meer groente en fruit. 

Koken met courgettebloemen

Bij de volkstuinen van Will en Josh Gay zie je heldergele courgettebloemen opbloeien. Naast dat deze bloemen mooi in de velden zijn, smaken ze ook nog eens top. Gevuld, gefrituurd of geblancheerd: de chefs van BinnensteBuiten koken er maar al te graag mee. Zelf ook weten hoe je dat doet? Bekijk dan onderstaande recepten. Prachtig als je gasten over de vloer hebt!

onze boerderij in europa moestuin courgettebloem

'Met onze manier van moestuinieren wordt je opbrengst 10 procent hoger en wied je minder onkruid'

Boer Will Gay in Onze boerderij in Europa

Mentale gezondheid

Niet alleen zorg je voor je eigen eten met een moestuin, het helpt je ook om meer met de natuur in contact te komen. Volgens Gay is de meestgenoemde reden voor mensen die een volkstuin huren hun fysieke en mentale gezondheid. 'Negentig procent van de mensen geven dat als reden. Voor veel mensen is dit een moment van buiten zijn.' 

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van Waarde - Halalkeurmerk in de supermarkt? Dan zijn de leefomstandigheden van de kip niet meer heilig