Vaticaanstad, 12 oktober 2022Paus Franciscus heeft vandaag aan het einde van zijn wekelijkse algemene audiëntie gebeden dat de Heilige Geest ervoor zorgt dat de verantwoordelijken voor de oorlog in Oekraïne zich bekeren. Ook betuigde hij zijn diepe medeleven met de Oekraïners die te lijden hebben als gevolg van Russische raketaanvallen.

“In deze dagen gaat mijn hart voortdurend uit naar het Oekraïense volk, vooral naar de bewoners van de plaatsen waar de bombardementen hebben gewoed. Ik draag hun pijn in mij en op voorspraak van de Heilige Moeder van God leg ik die in gebed aan de Heer voor. Hij hoort altijd de roep van de armen die hem aanroepen: moge zijn Geest de harten transformeren van hen die het lot van de oorlog in handen hebben, zodat de orkaan van geweld ophoudt en vreedzaam samenleven in gerechtigheid weer wordt opgebouwd”, zei de paus tegen de pelgrims op het Sint-Pietersplein.

In Oekraïense steden verspreid over het hele land lagen gisteren onder vuur. Russische raketten bestookten ook de hoofdstad Kiev. De beschietingen van Kiev vielen samen met de ochtendspits. Op een van de drukste verkeersknooppunten van de metropool sloeg een aanval een enorme krater in de weg. Meerdere voertuigen werden compleet verwoest en omliggende gebouwen liepen schade op. Ook naast een speeltuin in een stadspark is een krater geslagen.

De aanvallen op de hoofdstad worden omschreven als de meest intense sinds de invasie. President Volodimir Zelenski sprak over een poging “om ons te vernietigen en van de aardbodem weg te vagen”. De Oekraïense leider zei dat is geprobeerd burgers te doden die thuis lagen te slapen of onderweg waren naar hun werk. Ook in andere steden werden explosies gemeld, met name in Dnipro, Lviv, Ternopil en Zaporizja. Er zouden bombardementen zijn in meer dan twintig provincies, aldus de regering in Kiev.

De explosies kwamen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op de hoofdstad mogelijk een vergelding kunnen zijn. Door de ontploffing vielen drie doden en stortte de brug tussen Rusland en het geannexeerde schiereiland de Krim deels in. Na de aanval sprak Rusland van een terroristische aanval door Oekraïne. Op het buurland werden vervolgens massaal raketten afgevuurd. De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd en een jaar later begon de bouw van de Krimbrug. Poetin reed bij de grote opening in 2018 als eerste over de brug. De 19 kilometer lange verkeersverbinding is voor Rusland symbolisch van belang, maar ook logistiek vanwege de bevoorrading van Russische troepen in Oekraïne.

De G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan, Verenigde Staten en de Europese Unie als speciaal lid) veroordeelt de “willekeurige” Russische bombardementen op “onschuldige burgers” en ziet die als een oorlogsmisdaad. De Russische president Vladimir Poetin en andere verantwoordelijken zullen rekenschap moeten afleggen. Verder worden Russische nucleaire dreigementen onverantwoordelijk genoemd en een gevaar voor vrede en veiligheid in de wereld. Elke inzet van chemische, biologische of nucleaire wapens zal ernstige gevolgen hebben, aldus de G7 na een ingelaste videoconferentie.