Jakarta (KNA) 1 september 2021 - President Joko Widodo van Indonesië wil de zes grootste religies van het land aan boord halen om de inentingscampagne tegen COVID-19 te versterken. Het vaccinatieproces is er tot nu toe traag verlopen. Religieuze leiders gaan daarom de gelovigen aanmoedigen zich te laten vaccineren.

Tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst met leiders van katholieken, protestanten, moslims, hindoes, confucianisten en boeddhisten, verzocht de president de religies om met de autoriteiten samen te werken bij het verspreiden van de vaccins en vrijwilligers uit hun gelederen in te zetten om mensen in te enten, meldde de Aziatische nieuwsdienst Ucanews gisteren.

Tijdens de bijeenkomst in het presidentieel paleis in Jakarta, waaraan ook kardinaal Ignatius Suharyo als voorzitter van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie deelnam, gaf Widodo toe dat de inentingscampagne tot dusver traag is verlopen. Sinds januari zijn slechts 97,5 miljoen van de 260 miljoen inwoners van Indonesië gevaccineerd. In september zal het land nog eens 70 miljoen vaccindoses ontvangen, die in samenwerking met de religieuze genootschappen zullen worden ingeënt.

Kardinaal Suharyo vertelde Ucanews dat de katholieke kerk zal helpen de daklozen te vaccineren. “We zullen mobiele teams sturen om mensen zonder identiteitspapieren bij te staan”, zei de aartsbisschop van Jakarta.

Dominee Gomar Gultom van de overkoepelende organisatie van protestantse kerken in Indonesië benadrukte dat er meer moet worden gedaan om de mensen in moeilijk te bereiken gebieden en in de door conflicten geteisterde provincie Papua van vaccins te voorzien. “Ik heb de president gevraagd om Papua goed in de gaten te houden, omdat veel mensen daar de vaccins weigeren die door het leger en de politie worden verspreid”, zei Gultom.

Indonesië, waar iets meer dan 85 procent van de bevolking tot de islam behoort, is het meest door corona getroffen land in Zuidoost-Azië. Op 30 augustus waren er sinds het begin van de pandemie bijna 4,08 miljoen gevallen van COVID-19 geregistreerd; 3,7 miljoen daarvan worden als hersteld beschouwd. Meer dan 132.000 Indonesiërs zijn gestorven als gevolg van de virusinfectie.