Emigreren naar een ander land betekent ook een totaal andere keuken. Janneke Jelies uit Een huis vol emigreert nam voor de zekerheid een stapel macaronimixen mee naar Spanje, maar maakt nu alles vers. ‘Koken is nu eigenlijk veel leuker geworden’, vertelt Janneke. 

Brood 

De platte sneetjes brood uit Nederland kennen ze in Spanje niet. Janneke Jelies vertelt erover: ‘Wij eten hier nu elke dag stokbrood. De kinderen krijgen ook altijd een stuk stokbrood mee naar school. We eten er graag ham, kaas en tomaat op, met lekker wat olijfolie eroverheen.’ 

Paella

De piepers zijn nog niet verdwenen, maar de familie Jelies probeert ook veel andere dingen uit. ‘We eten eigenlijk geen aardappels meer, maar vooral rijst, bami en pasta. Ik heb ook een keer paella gemaakt, lekker met vis en garnaaltjes erdoorheen. Maar daar moesten de kinderen nog best aan wennen. We doen wel ons best om veel uit te proberen.’ 

'Alles maken we nu vers'

Janneke Jelies

Geen pakjes en zakjes 

In Spanje eten ze veel vers en onbewerkt. ‘Ik had vanuit Nederland veel juszakjes en macaronimixen meegenomen. Maar dat raakt natuurlijk een keer op. Dus toen moest ik gaan improviseren. Alles maken we nu vers. En onze groentes halen we vaak op de zaterdagmarkt. Koken is nu eigenlijk veel leuker geworden.’ 

 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Groener eten & leven eten nieuwsbrief. Al duizenden gingen je voor!

boodschappen met de jelies