Het is een massavernietigingswapen voor bacteriën: mondwater. Het zou de mond ontsmetten en zorgen voor een goddelijke adem. Volgens de verpakkingen bevelen zelfs tandartsen het aan. Klopt dit wel? De Keuringsdienst zoekt uit wat er waar is van deze claims.

Ik gebruik geregeld mondwater
  1. Ja, zeker! 0% (0 votes)
  2. Soms 0% (0 votes)
  3. Nee, nooit of bijna nooit 100% (6 votes)

Antibacteriële schoonmaak

In drogisterijen is het verhaal zo klaar als een klontje: poetsen, flossen en daarna spoelen met mondwater. Het zou bacteriegroei tegengaan, gezond tandvlees behouden én voor een frisse adem zorgen. 

En de soorten mondwater zijn niet aan te slepen: van producten voor de gevoelige mond tot middelen tegen tandsteen. Eén slok zou alle bacteriën wegspoelen, maar kan mondwater onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën?

Veel fabrikanten zijn terughoudend in het delen van de exacte samenstelling van hun mondwater. 

In de uitzending van Keuringsdienst van waarde blijkt echter dat sommige merken chloorhexidine of alcohol toevoegen, beide stoffen hebben een sterke antibacteriële werking die zowel goede als slechte bacteriën doodt. Het is een grote schoonmaak in de mond, waar niet iedereen de voordelen van inziet. 
 

Bekijk de aflevering over mondwater

Twee keer per dag minutenlang spoelen met: ja wat eigenlijk? Keuringsdienst van waarde zet zijn beste glimlach op, duikt in het mondwater en komt erachter dat schone schijn soms duur betaald wordt.

kvw39_stills_mondwater.jpg

Steriele mond is niet wat je wil

Oraalmicrobioloog Egija Zaura benadrukt dat een steriele mond het laatste is wat je wil. ‘Die bacteriën zijn er om een reden. Als je ze verwijdert, verwijder je ook de goede bacteriën, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen,’ zegt Zaura. 

Zij stelt dat mondwater met antibacteriële werking voornamelijk nuttig is bij medische aandoeningen, maar niet voor normale poetsbeurten.

Het is te vergelijken met de werking van antibiotica: het doodt alle bacteriën of remt de groei. Dat werkt goed tegen ontstekingen, maar het werkt ook tegen goede bacteriën. Dan krijgen 'slechte' bacteriën juist de kans om te groeien.

Tandartsen zeggen vaak iets anders

Waarom zouden tandartsen dan toch mondwater aanbevelen? Een tandarts in de uitzending stelt dat zij dat in de praktijk zelden doen: ‘Het doet vaak meer kwaad dan goed. De meeste collega's zijn het hiermee eens.’ 

Een onafhankelijk tandartsenplatform adviseert mondwater met antibacteriële werking (met chloorhexidine) alleen bij ontstekingen, infecties of wanneer poetsen niet mogelijk is.

‘Als je bacteriën verwijdert met mondwater, dan verwijder je ook goede bacteriën’

Oraalmicrobioloog Egija Zaura

Geen bericht, goed bericht

Een fabrikant van mondwater legt in de uitzending uit dat zij hun producten naar tandartsen sturen voor beoordeling. Een afwijzing is tot nu toe uitgebleven. Dan geldt: geen bericht, is goed bericht. Dat is voldoende om ‘aanbevolen door tandartsen’ aan te prijzen op de fles. 

Een mondhygiënist licht toe: ‘Merken geven hun producten zoals mondwater gratis weg. Zo kunnen ze beweren dat hun producten het meest gebruikt worden door tandartsen.’ 

Kortom, de fles moedigt dagelijks gebruik aan, terwijl tandartsen juist adviseren om terughoudend te zijn met het gebruik van antibacterieel mondwater.

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van Waarde - Vloerbrood: wat bedoelen ze daar eigenlijk mee?